Den sjunde generationen BMW 3-serie genomgår en serie tuffa tester på Nürburgring. Det tyder på att den produktionsfärdiga bilen snart presenteras och jag har redan sett karossen.

Trots att testbilarna är kraftigt kamouflerade så ser man ändå att nästa generation har vuxit. I mars deltog jag i en BMW konferens i München och fick även en visning av det nya måleriet där 3-serien får sina färger. Vi fick inte ta några bilder eftersom man redan börjat lacka nya 3-serien och mycket riktigt, där var den. Trots att det bara handlade om ett par karosser, såg jag omedelbart likheterna med nya 5-serien och att den vuxit jämfört med föregångaren.

P90317741_highRes (1)Testerna man nu genomför på den legendariska Nordschleife (Nürburgring) är ett så kallat ”endurance test” för optimering av bland annat hjulupphängnings- och fjädringstekniken, bromsar och styrning. Nya 3-serien kommer att bli sportigare med en 10 mm lägre tyngdpunkt än föregångaren. Viktfördelningen blir 50/50 och vikten har reducerats med 55 kg. Bilens vridstyvhet har ytterligare förbättrats, liksom styrning och interiörljudet.

ANNONS
ANNONS

En version av nya 3-serien kommer att utrustas med en komplett uppdaterad 4-cylindrig motor som man hävdar är den starkaste som någonsin suttit i en produktionsfärdig BMW. Trots detta har man reducerat bränsleförbrukningen med ca. 5% jämfört med innevarande modeller. En vidareutvecklad 8-stegad automat bidrar också till lägre förbrukning. Motorn möter upp till den nya Euro 6d-TEMP utsläppsstandarden. Inga uppgifter om hydridvarianter.

Lansering bör ske under senare delen av hösten. Vi återkommer med mer information så snart BMW lyfter på locket.