Dagens PS

Kina tar över Rysslands marknad för bilar

Haval suvar utanför Great Wall Motors monteringsfabrik i Baoding i norra Kina, Haval är nu en av Rysslands mest sålda bilar
Haval suvar utanför Great Wall Motors monteringsfabrik i Baoding i norra Kina, Haval är nu en av Rysslands mest sålda bilar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Västs sanktioner mot Ryssland gör att efterfrågan på Kina-tillverkade bilar ökar och ökningen kan fortsätta så länge sanktionerna finns kvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina är världens största bilmarknad, men kinesiska biltillverkare söker sig allt mer utomlands för att kompensera den försvagade inhemska efterfrågan och den intensiva konkurrensen, det rapporterar Reuters.

Monterar bilar i Ryssland

Enligt Xu Haidong, biträdande chefsingenjör vid China Association of Auto Manufacturers, CAAM, kommer Kinas bilexport till Ryssland fortsätta att ha hög efterfrågan under de kommande två till tre åren.

“Det finns fortfarande en enorm efterfrågan på den ryska marknaden men den kommer inte nödvändigtvis enbart vara beroende av import”, sade han, skriver Reuters.

Han tillade att Kinas bilsektor sannolikt kommer öka sin lokalisering på den ryska marknaden.

Kinesiska bolag monterar redan bilar i Ryssland och övertar fabriker som västerländska biltillverkare har lämnat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Största importören

Under de första sju månaderna i år var Ryssland den främsta destinationen för den kinesiska bilexporten med 464 000 bilar, på andra plats hamnade Mexiko, med 224 000 bilar, det visar data från CAAM.

Förra året var det Mexiko som importerade flest kinesiska bilar, 254 000. Då var Ryssland den femte största importeren, med 162 000 bilar.

Nu står importerade kinesiska bilar för 49 procent av den ryska bilmarknaden, i juni 2021 låg andelen på 7 procent, detta enligt data från analysbolaget Autostat.

Vi bilägare skriver att de biltillverkare som fram till juli i år ökat mest i Ryssland, jämfört med motsvarande period förra året, är Great Wall Motors, som bland annat har bilmärkena Haval, FAW, Changan och Geely.

Enligt Association of European Business var de mest sålda bilarna i Ryssland under årets första sju månader Lada med 172 996 bilar, Haval med 49 340, Geely med 25 882, Changan med 11 267 och FAW med 4 483 sålda bilar, det rapporterar Vi bilägare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssland bygger världens mest föråldrade bilar Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS