Estrema Fulminea betyder extremt blixtsnabb på svenska – och den nya elektriska hyperbilen lever upp till namnet med över 2 000 hästkrafter.

ANNONS

Den nya italienska bilfirman Automobili Estrema, som grundades i oktober 2020, har nu visat upp sin första bil Fulminea. Bilen är vad den heter.

”Inspirationen var inte bara i naturen, utan den symbol vi har antagit, som är en blixt. ”Fulminea” betyder ”blixtsnabb” på italienska, och blixtnedslag är en symbol för elektricitet, hastighet och ren energi”, säger Roberto Olivo, operativ chef på Automobili Estrema.

Estrema Fulminea
(Foto: Automobili Estrema)
Estrema Fulminea
(Foto: Automobili Estrema)

Bilen har fyrhjulsdrift med en motor per hjul, med en effekt på 1,5 megawatt, alltså över 2 000 hästkrafter. Med den kraften kan den göra 0-100 på under två sekunder och 0-320 på under tio sekunder.

Bara 61 exemplar

Den ska göras i enbart 61 exemplar, och leveranser av bilen ska ske under andra halvan av 2023.

”Vi planerar att göra 60 bilar över tre år – två bilar per månad – med nummer 61 som min. Målet är att skapa en teknisk juvel, vars värde kommer att öka med tiden som ett vackert konstverk”, säger Automobili Estremas vd Gianfranco Pizzuto till Robb Report.

Liknande kraft har andra biltillverkare också visat upp – men det som verkligen sticker ut är att Automobili Estrema säger att bilen ska ha ett solid-state litium batteri-paket, gjort av ett företag som heter Avesta Battery Energy Engineering, tillsammans med en ultrakondensator som ger hela 100 kWh med en räckvidd på 520 kilometer enligt WLTP-standarden.

Ingen har fått ut solid-state-batteri på marknaden

Teknologin ska också göra att bilen enbart väger 1 500 kilo, och kan laddas supersnabbt.

ANNONS
ANNONS

Huruvida de kan leverera på sina löften är oklart. Ingen annan tillverkare har lyckats få ut ett solid-state-batteri på elbilsmarknaden ännu så det vore onekligen en bedrift. Något pris har inte utannonseras på bilen, men liknande hyperbilar brukar kosta ett sjusiffrigt belopp i dollar.

Läs mer: Hyperbilen Rimac C Two har 1 900 hästkrafter

Estrema Fulminea
(Foto: Automobili Estrema)