Bara några dagar efter att Tesla Model 3 börjat levereras till de svenska kunderna presenterar elbilstillverkaren ytterligare en modell som fått beteckning Model Y. Det handlar om en crossover baserad på Model 3 och blir därmed den fjärde modellen från Tesla.

Model Y är en hatchback.
Model Y är en hatchback med betydligt bättre bagageutrymme än Model 3.

Tidigt på fredagen (svensk tid) visade Teslas visionära VD, Elon Musk, upp den senaste skapelsen från elbilarnas svar på Apple. En modell som är tio procent större än Model 3 och har drag från märkets SUV Model X men utan de futuristiska måsvinge-bakdörrarna. Tesla vill gärna kalla Model Y för en SUV men crossover är nog närmare sanningen trots att den även kommer att finnas som 7-sitsig. Körkänslan ska också vara mer av en sportig karaktär än SUV-karaktär, enligt Elon Musk.

Interiört så har Model Y ärvt samma liggande skärm och stolar som Model 3 och även tekniskt så är den i princip identisk med Tesla Model 3. Man sitter något högre och innerutrymmet är något större. Modellen kommer i fyra olika versioner där instegsmodellen Standard Range och med en WLTP-räckvidd på 370 km kommer först 2022 och något pris finns inte ännu.

De modeller som Tesla aviserat redan under hösten 2020 är följande:

Long Range som är bakhjulsdriven och ger en räckvidd på 540 km enligt WLTP-standarden. Priset kommer preliminärt börja på 621.000 kr. Vill man ha fyrhjulsdrift så finns Long Range även med dubbla elmotorer för ett preliminärt pris på 666.000 kr, fast då minskar räckvidden med 35 km.

ANNONS
ANNONS

Performance kommer med två elmotorer som gör den fyrhjulsdriven. Här är fokus mer på prestanda än räckvidd då den ska klara av 0-100 km/h på snabba 3,7 sekunder men med en WLTP-räckvidd på 480 km. Priset på denna är preliminärt 757.000 kr.

Med drag från både Model 3 och Model X.
Med drag från både Model 3 och Model X.

Elon Musk berättade även att man kontinuerligt uppdaterar mjukvaran i sina samtliga modeller där de autonoma funktionerna ligger i fokus. Enligt Musk så kommer man snart att kunna hantera samtliga moment i trafiken och att i slutet av året kommer Model Y att vara helt självkörande under förutsättning att Tesla får mjukvaran godkänd, (vilket säkert kommer att dröja några år (red. anm).

Modellen kommer främst att byggas i Fremont, Kalifornien men även Tesla Mega Factory i Nevada där batterierna tillverkas, finns med i bilden liksom en kommande fabrik i Kina.