Organisationen Gröna Bilister ska snart utse Miljöbästa Bil 2021 bland 40 miljöbilar och nya siffror visar på stora skillnader i koldioxidutsläpp samt att gasbilar presterar bra.

ANNONS

Det kan vara svårt att jämföra hur olika bränslen påverkar miljön när man ska köpa miljöbil. Varje år utser Gröna Bilister en vinnare i tävlingen Miljöbästa Bil. I år har 40 modeller nominerats, det är 17 elbilar, 11 laddhybrider, 11 gasbilar och en vätgasbil, det skriver Vi Bilägare.

För att vinna ska bilen vara klassad som miljöbil och det finns även krav på effektivitet och säkerhet. Dessutom måste laddhybrider ha en elräckvidd på minst sex mil, eller fem mil om förbränningsmotorn kan köras på gas, etanol eller hydrerad vegetabilisk olja, HVO.

Bilens klimatpåverkan räknas ut

Även bilens ”well-to-wheel”, bilens klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, från hur bränslet framställs till att det förbränns och släpps ut, räknas ut.

Schablonsiffror på hur bilens tillverkning och återvinning påverkar klimatet finns också med, dessa siffror anges utifrån bilens tjänstevikt eftersom det inte finns någon standard för hur detta ska uträknas.

Alla elbilar som finns med i jämförelsen släpper under körning ut noll gram koldioxid om elen som de laddas med är miljömärkt. Om strömmen hämtas från icke miljömärkt el blir utsläppen högre.

ANNONS
ANNONS

Gasbilar ligger bra till

När det gäller klimatprestanda ligger gasbilarna generellt bra till om de tankar biogas, särskilt i jämförelse med vissa laddhybrider, vars utsläpp lätt kan öka. En laddhybrid som sticker ut på ett positivt sätt är Ford Kuga, eftersom den kan tankas med etanol.

Läs mer: Bästa miljöbil för miljön 2021 – 40 bilar gör upp