Böter på motsvarande 23 miljoner kronor väntar Tesla i Sydkorea – anklagas för att ha överdrivit räckvidden på sina elbilar.

ANNONS

Enligt CNBC tänker Sydkorea utdöma böter på 2,85 miljarder won, vilket motsvarar 2,2 miljoner dollar (23 miljoner kronor) för Tesla.

Den amerikanska elbilsjätten anklagas för att ha underlåtit att upplysa sina kunder om den kortare räckvidden på elfordonen vid lägre temperaturer och därmed gnat sig åt vilseledande reklam, krasst uttryckt.

Så mycket rasar räckvidden

Räckvidden uppges rasa med mer än hälften (50,5 procent) jämfört med företagets officiella version på hemsidan av elbilarnas räckvidd, hävdar den sydkoreanska antitrust-tillsynsmyndigheten KFTC (Korea Fair Trade Commission).

Tesla har inte gått att nå för en kommentar om anklagelsen eller böterna, uppger CNBC som konstaterar att bolaget tidigare varit föremål för kritik i Sydkorea för att elbilarna vid kyla inte lever upp till bolagets påstådda räckvidd.

Tesla har fått kritik tidigare

2021 påtalade en sydkoreansk konsumentgrupp med hänvisning till landets miljöministerium att räckvidden sjunker för elbilar i allmänhet med upp till 40 procent vid minusgrader – särskilt Teslabilar – eftersom batterierna behöver värmas upp.

I fjol bötfällde KFTC Mercedes-Benz och företagets koreanska enhet, men då gällde det ”falsk reklam kopplad till gasutsläpp från den tyska biltillverkarens dieseldrivna personbilar”, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mardrömmen: 6 laddstopp på en dag [Dagens PS]

Läs mer: Tesla ökade rejält men missade målet [Dagens PS]