Enligt ny rapport höjde drivmedelsbolagen bränslepriserna inför vårens skattesänkning – ”för djävligt”, rasar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

ANNONS

Karl-Petter Thorwaldsson har tagit del av rapporten från Konjunkturinstitutet som enligt DN visar att drivmedelsbolagen medvetet höjde priserna på bensin och diesel inför regeringens skattesänkning 1 maj.

Nu tänker näringsminister Thorwaldsson ”gå till botten” med saken, skriver Dagens Nyheter.

I dag, måndag, kommer han att kontakta branschorganisationen Drivkraft Sverige för ett möte där även S-kollegan och energiministern Khashayar Farmanbar, ska medverka.

”Stämmer det är det på ren svenska rent ut sagt för djävligt”, säger Karl-Petter Thorwaldsson om rapporten, berättar DN.

Enligt KI:s uppgifter fick hushållen bara sänkt bränsleskatt till 62 procent på grund av att drivmedelsbolagen höjde bränslepriserna.

På diesel fördes tre fjärdedelar vidare till kunden, enligt rapporten.

”Vi ska gå till botten med det som kommit fram, och fundera på hur vi kan gå vidare själva”, säger en mycket upprörd Karl-Petter Thorwaldsson.

Även energiminister Khashayar Farmanbar ser allvarligt på uppgifterna om att drivmedelsbolagen kapat åt sig skattesänkningen på bränsle, det är ”absolut inte acceptabelt”, skriver han i en kommentar som återges i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Drivkraft Sverige tillbakavisar uppgifterna och anser att KI:s slutsats i rapporten är fel.

Till TT säger vd Jessica Alenius att viktiga mekanismer inte tagits med som valutakurser och inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel.

Läs även: Ny prischock hotar på bensin och diesel [Dagens PS]