Dagens PS

Biljättarna vänder billobby ryggen i miljöstrid

Grön standard Volkswagen
Striden hårdnar nu kring miljöfrågan i bilbranschen. Volkswagen sällar sig nu till den grupp biltillverkare som distanserar sig mot Australiens billobbykommitté.(Foto: Hendrik Schmidt/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Volkswagen sällar sig nu till den grupp biltillverkare som distanserar sig mot Australiens billobbykommitté. Nu hårdnar striden kring minskade utsläpp och rena fordon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under måndagen som Volkswagen i ett brev till andra medlemmar i Federal Chamber of Automotive Industries meddelade att de lämnar Australiens billobbykommitté.

Detta med anledning av en pågående kampanj mot mot nya bränslestandarder, som inte matchar deras intressen.

Och de är inte ensamma.

Tesla ute ur leken

I förra veckan valde även Tesla att kasta in handduken. Om än under mer högljudda förhållanden, sedan de anklagat gruppen för falska påståenden och sågat deras input kring de nya standarderna. En protest som sedan Polestar sällade sig, till när även de klev av kommittén.

Bakgrunden till missnöjet är det förslag som Australiens regering lade fram för en dryg månad sedan i syfte att minska utsläppen och öka antalet elbilar.

En grön tanke som syftar till att främja de aktörer som för in rena fordon, och belasta de biltillverkare som importerar mer utsläppsintensiva modeller, skriver Reuters.

Tillika en standard som i nuläget efterföljs av de flesta av världens industrialiserade länder – dock inte Ryssland och Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Motsätter sig regeringens förslag

Det är också denna standard som Australiens främsta billobbygrupp motsatt sig, då de menar att regeringens förslag inte bara skulle höja priserna, utan även begränsa alternativen.

Inte minst när det kommer till pickup-modeller och suvar, som är mycket populära i Australien. Det har i sin tur, fått Toyota, som är ledande i det segmentet, att stötta lobbyisterna.

Missa inte: Dyrt med suv? Här drar man åt tumskruvarna

Ljummet mottagande

Tillsammans med billobbygruppen har de därför efterfrågat en omprövning av policyn, vilket så här långt fått ett ljummet mottagande från regeringens sida.

Något som framgick under söndagen då landets energiminister Chris Bowen klargjorde att en eventuell kompromiss kan bli aktuell “när en idé har presenterats för oss på ett vettigt sätt, kommer vi att överväga den vettigt”.

Att majoriteten av biltillverkarna inte anser billobbygruppen vettig råder det just nu ingen tvekan om, när striden om en grön standard rullar vidare.

ANNONS

Läs även:

Nu kommer de billiga elbilarna

BYD sågas i nytt test

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS