Sandy Munro, en amerikansk bilingenjör, menar på att Teslas prissänkningar kommer att tvinga ner konkurrenter på knäna. Märkets bilar är väldigt billiga att bygga, något som i slutändan påverkar bilarnas kvalitet.

ANNONS

Sandy Munro har tidigare konstaterat att märkets bruttomarginal var på hela 30 procent, något som tyder på att märket använder sig av ruskigt billiga delar.

omslagsbild tesla yoke mycket sliten kvalitet
Tesla-ratten ser ut att ha blivit attackerad av en vildkatt efter bara 3 000 mil. (Foto: Zac Palmer, Autoblog)

Kvalitet som äventyras

När det kommer till att hålla kostnader nere är det tveklöst bra med billiga delar. Samtidigt innebär det att det tummas på kvalitet, något vi rapporterat om tidigare.

Med andra ord kan Teslas kvalitetsrykte härledas till användandet av billiga delar, något som påverkar hur pålitliga bilarna de facto är.

Enligt amerikanska Consumer Reports årliga pålitlighetsenkät hamnade Tesla på en 19:e plats totalt, av 24 bilmärken.

Sandys utlåtanden pekar sannerligen på att Tesla har valt att hålla kostnaderna nere – något de även gör genom att basera bilar på varandra som exempelvis Model 3 och Model Y.

Kan bli tufft för andra

Den amerikanska ingenjören påstår också att trots prissänkningarna så kommer Tesla att gå plus på sina bilar. Hade andra biltillverkare kört på samma taktik hade de i stället resulterat i en förlustaffär.

Att emellertid ta överdrivet bra betalt för en produkt som de facto inte håller måttet i termer av kvalitet är inte schyst gentemot konsumenterna, för att inte tala om de konsumenter som snubbades på rabatterna.

Intresset för Tesla har ökat markant sedan prissänkningarna och det verkar alltså nu som att det nya priset är mer i linje med kvaliteten på produkterna.

ANNONS
ANNONS

Med det sagt kommer prissänkningarna onekligen att ställa till det framöver.

Läs även: Bekräftat – Tesla har sämst kvalitet [Dagens PS]
Läs även: Rea på Tesla i Sverige – priserna sänks rejält [Dagens PS]
Läs även: Teslas lögn sätter liv på spel [Dagens PS]
Läs även: Därför tvingas Tesla sänka priserna igen [Dagens PS] 
Läs även: Uppmaningen till Tesla – ”Fixa er skit nu!” [Dagens PS]