Kina tar krafttag mot matspill och förbjuder brakfester och att dela filmer med hetsätning. Hur lagen tillämpas är dock knepigt.

ANNONS

Nu är det slut på brakfester i Kina, restauranger uppmanas att inte servera för stora portioner. Att beställa för mycket mat, har blivit ett lagbrott i landet, sedan Kina antagit en lag mot matavfall.

Kinas president Xi Jinping kallar matavfallet i landet som ”smärtsamt” och i förra vecka trädde den något förvirrande lagen i kraft. En lag som kan vända upp och ner på upplevelsen att äta ute.

Det är en svårtolkad lag, där till exempel en restaurang staden Changsha, satte upp en skala vid entrén där gästen får rekommendationer efter sin vikt. Restaurangerna kan få böta upp till 13 000 kronor om de vilseleder gästerna att beställa för mycket mat.

Mycket mat en klassfråga

Ett annat aber är att den rika överklassen alltid visat överdåd av mat vid bjudningar. Det är kutym att ”slösa” med maten, det är en symbol för rikedom och gästfrihet.

Matavfallet i Kina, med 1,4 miljarder invånare, ligger på 35 miljoner ton, det ska jämföras med USA, 328 miljoner invånare, där det kastas minst 66 miljoner ton mat per år.

Hetsätning

En populär, udda företeelse i Kina är att filma och publicera hetsätning. TV-stationer har fått stora tittarsiffror på de klippen som sedan sprider sig på bland annat Tiktok. Nu kan de som ansvarar för publiceringen eller som har onlinelösningen tvingas böta upp till 135 000 kronor om de bli påkomna.

ANNONS
ANNONS

Lagen har vållat protester från influensers i Kina som tycker att bekämpningen av matavfall gått överstyr och att den kränker människors rätt till den mest grundläggande formen av njutning.

Läs mer: Fler matartiklar på [Dagens PS]