Bill Gates ansluter nu till investerare som ser en stor potential i ett nytt projekt. Nu ska det skapas hetta på upp till 1.500 grader.

Solprojektet beskrivs av The Guardian som den första fossilfria energikällan som kan försörja en stor industri.

Det är start-up-bolaget Haliogen som står bakom projektet. Genom att flera speglar reflekterar solljus koncentreras allt till en hetta som kan nå 1.500 grader.

ANNONS
ANNONS

”I dag står industriella processer som skapar cement, stål och andra material, för mer en tredjedel av alla utsläpp”, säger den nyblivne Haliogen-investeraren Bill Gates till The Guardian och tillägger att det det behövs mycket uppfinningsrikedom för att minska utsläppen.

Tekniken ska kunna användas till alltifrån att värma hus till att få en fossilfri industri- och transportsektor. Ett exempel som tas upp i The Guardians artikel är att ett solkraftverk ska kunna försörja en hel anläggning som skapar cement. Just cement är den tredje största källan till koldioxidutsläpp efter olja och kol.

Förutom Bill Gates investerar exempelvis företagen Neotribe och Nant Capital i Haliogen. Hur mycket som Bill Gates bidrar till företagets kassa är dock inte känt.