Redan i oktober 2019 fanns coronavirus i Italien, det menar italienska forskare och nu utreder WHO deras tester. 

ANNONS

I november 2020 publicerade italienska forskare en studie om att antikroppar av en variant av coronaviruset hade hittats hos patienter redan i oktober året innan. Antikropparna hittades i blodet hos personer som ingick i en kontrollgrupp i en klinisk studie om lungcancer.

Studien gjordes vid cancerinstitutet INT i Milano. De flesta av deltagarna i studien kom från Lombardiet i norra Italien, platsen där viruset först hittades i Europa och som drabbades väldigt hårt i början av pandemin.

Kina reagerade

När den italienska studien publicerades reagerade medier i Kina och påstod att viruset inte har sitt ursprung i Kina, medan de italienska forskarna menade att uppgifterna i studien snarare lyfte frågan om när viruset började spridas.

Först nu vill WHO undersöka saken och genomför dubbelkontroller av testerna i studien. Svenska Dagbladet skriver att Giovanni Apolone, forskningschef vid INT säger till Reuters att WHO frågade dem om de kunde dela med sig av sitt biologiska material och om de kunde göra om analyserna i ett oberoende laboratorium, vilket de accepterade.

Kontrollerar testerna

SvD skriver att WHO har bekräftat att de italienska testerna nu åter kontrolleras. Det görs vid Erasmus-universitetet i Rotterdam. Det finns inga officiella uppgifter om resultatet än, men enligt Giovanni Apolone görs testerna nu med mindre känsliga tekniker än dem som de italienska forskarna använde.

Under den senaste tiden har det lagts stort fokus på varifrån coronavisuset kommer. USA:s president Joe Biden har beordrat en utredning om misstankarna om att viruset ska ha läckt från ett högrisklaboratorium i Wohan, Kina, men labbteorin avfärdas av WHO:s expertgrupp.

ANNONS
ANNONS

Slutsatserna i WHO:s utredning ses som viktiga eftersom en bekräftelse på att coronaviruset fanns i Italien redan i oktober 2019 kan tyda på att viruset började spridas tidigare än man trott och att det möjligen då var mindre farligt och smittsamt än när det bröt ut i Kina. De kan även vara väsentliga för att kunna fastställa virusets ursprung.

Läs mer: Kriget mot covid-pandemin – svensk teknik hett vapen [DagensPS]