Covid-19 kommer finnas kvar framöver men pandemin ser ut att ta slut under 2023. Det uppger WHO som säger att en majoritet av världens befolkning nu har någon slags immunitet mot viruset. 

ANNONS

Förutom i Kina där viruset fortfarande sprids obehindrat och leder till många dödsfall så är läget betydligt bättre nu än det var för ett år sedan uppger WHO, enligt CNBC. 

Pandemin tar slut under 2023

Omkring 90 procent av världens befolkning har nu någon slags immunitet mot viruset, vare sig det rör sig om vaccination eller att de har haft viruset. Sedan förra årets omikron-våg i februari har de globala dödsfallen minskat med 70 procent enligt WHO, som säger att pandemin kommer gå mot sitt slut senare i år.

”Vi är fortsatt hoppfulla om att världen under det kommande året övergår till en ny fas där vi minskar sjukhusinläggningar och dödsfall till lägsta möjliga nivå, och att hälsosystemen kan hantera covid-19 på hållbart sätt”, uppgav WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under måndagen.

Problem finns kvar

Fortfarande återstår dock en del problem, bland annat att nya varianter kan dyka upp och att de inte följs upp tillräckligt noga och att äldre inte är fullt vaccinerade på många håll.

Tedros Adhanom Ghebreyesus fortsätter trycka på att vi inte ska ”underskatta viruset”.

”Det kommer fortsätta att överraska oss, och det kommer fortsätta att döda om vi inte gör mer för att få hälsoverktyg till människor som behöver dem och för att heltäckande ta itu med desinformation.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU: Covidtest inom hela unionen för kineser [Dagens PS]

Läs även: WHO-larm: Slöa människor kostar över 309 miljarder [Dagens PS]