Dagens PS

WHO: Pandemin är långt ifrån över – covid ökar i 110 länder

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus menar att pandemin är långt ifrån över och han är rädd att länders lättade restriktioner kan leda till att det blir svårare att upptäcka nya, potentiellt farliga, varianter av covid-19-viruset
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus menar att pandemin är långt ifrån över och han är rädd att länders lättade restriktioner kan leda till att det blir svårare att upptäcka nya, potentiellt farliga, varianter av covid-19-viruset. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

Antalet sjuka i covid ökar i 110 länder och WHO:s generaldirektör varnar för att världens förmåga att spåra virusets genetiska utveckling hotas av lättade restriktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ökar covidsmittan i 110 länder och den senaste veckan har antalet fall av covid-19 ökat med 18 procent, det rapporterar Sky News.

WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, menar att pandemin är långt ifrån över och han varnar för att att länders lättade restriktioner kan leda till att det blir svårare att upptäcka nya, potentiellt farliga, varianter av viruset.

Ökar mer i vissa regioner

Över världen har antalet döda i covid-19 varit ungefär detsamma som veckan innan, men i Mellanöstern, Sydostasien och i Nord-och Sydamerika har dödsfallen ökat. I Mellanöstern har fallen av antalet covid-sjuka ökat allra mest, där ökade antalet insjuknade med 47 procent de senaste sju dagarna.

I Europa och Sydostasien ökade antalet insjuknade i covid-19 med cirka 32 procent och i Nord-och Sydamerika ökade antalet insjuknade med 14 procent. Förra veckan rapporterades sammanlagt 4,1 miljoner nya fall av covid-19, de flesta har varit smittade av omikronvarianterna BA.4 och BA.5.

Många fortfarande ovaccinerade

Tedros Adhanom Ghebreyesus påminde om att hundratals miljoner världen över fortfarande är ovaccinerade, i fattiga länder är den genomsnittliga nivån av vaccinerade bara 13 procent. Siffror från Oxfam och People’s Vaccine Alliance visar att färre än hälften av de 2,1 miljarder vaccindoser som har G7-länderna har utlovat till fattiga länder har levererats.

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsatte antalet bekräftade fall av covid-19 att öka i Sverige under vecka 25, den 20–26 juni. De senaste veckorna har antalet fall av BA.5 ökat och det är nu den dominerande varianten i landet, något som bedöms orsaka den ökande smittspridningen då det finns tecken på att BA.5 kan undvika immunförsvaret och smitta både vaccinerade och personer som redan haft covid-19.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Coronaläget i Europa – se upp innan resan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS