På söndagskvällen uppgav WHO att omikron inte är farligare än andra varianter av viruset. De nuvarande vaccinen är tillräckliga skydd mot allvarlig sjukdom och död.

ANNONS

Samtidigt som världen åter igen har gripits av panik och förbjuder flyg från en rad afrikanska länder så gick WHO ut med ett lugnande meddelande på söndagskvällen, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Det finns ännu ingen information som pekar på att symptom kopplade till omikron är annorlunda än andra varianter”, skriver WHO.

Forskare försöker förstå

Forskare arbetar med att försöka förstå hur och om den nya omikronvarianten kan undgå de nuvarande vaccinen eller om virusvarianten undgår antikroppar från tidigare covid-19-infektion, och går samtidigt ut med meddelandet att ”dagens vaccin fortfarande är effektiva mot allvarlig sjukdom och död”.

Det kan ta dagar eller veckor innan forskarna har lyckats fastställa om omikron är mer smittsam än till exempel delta. Än så länge fungerar dock PCR-test för att upptäcka omikron och två behandlingar som fungerar mot andra allvarliga former av covid-19 fungerar även mot den nya varianten.

Bör behålla lugnet

Omikron har redan hunnit spridas i många europeiska länder och enligt vaccinforskaren Matti Sällberg finns den säkert även i Sverige. Han trycker dock på att världen inte bör gripas av panik.

ANNONS
ANNONS

”Det gäller att hålla huvudet lite kallt. Jag tycker inte att det är läge för en eskalerande alarmism i det här läget. Men vi måste självklart vara förberedda”.

Läs även: Nya covidvarianten sprider sig i Europa [Dagens PS]