Inom sex till åtta veckor kommer hälften av Europas befolkning ha smittats med omikron, det säger Världshälsoorganisationen.

ANNONS

Dr Hans Kluge Europachef vid Världshälsoorganisationen, WHO, sade vid en presskonferens att att en våg av omikron sveper över Europa, och detta utöver alla fall av infektioner med deltavarianten. Han baserar sitt uttalande på de 7 miljoner nya fall av omikron som rapporterades in i Euroopa under den första veckan 2022. Det skriver BBC News.

På en period på två veckor hade antalet fall av omikroninfektioner fördubblats. När Hans Kluge förutspådde att över hälften av Europas befolkning kommer vara infekterad med omikron inom sex till åtta veckor citerade han Seattle-baserade Institute for Health Metrics and Evaluation.

Kan vara mindre farlig

Studier indikerar att en omikron-infektion troligtvis innebär mindre risk för allvarlig sjukdom än tidigare varianter av covid-19-viruset, men omikron är mycket smittsam och även fullvaccinerade kan smittas. Det rekordhöga antalet smittade människor innebär hård belastning på sjukvårdssystemen.

På måndagen rapporterade Storbritannien 142 224 nya konstaterade fall och 77 dödsfall. I Polen rapporteras att 100 000 människor har avlidit av covid-19-viruset sedan pandemin började. Polen har de högsta covidorsakade dödstalen i världen och nästan 40 procent av landets befolkning är ovaccinerad.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har 15 431 personer avlidit av covid-19 i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: WHO: Då är omikron livshotande [Dagens PS]