Dagens PS

Växtgift kan bli ny sorts antibiotika

Ett nytt växtgift kan nu göra det nu möjligt att skapa nya antibiotika
Ett nytt växtgift kan nu göra det nu möjligt att skapa nya antibiotika. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 jan. 2023Publicerad: 30 jan. 2023

Forskare har upptäckt ett växtgift vars unika metod att döda bakterier kan användas till att skapa en ny kraftfull serie antibiotika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt forskare har växtgiftet albicidin gjort det möjligt att ta ett stort steg närmare skapandet av nya kraftfulla antibakteriella läkemedel, det rapporterar The Guardian.

Kunde inte framkalla någon resistens

Läkare har hyllat möjligheten att utveckla nya antibakteriella läkemedel på det här sättet eftersom multiresistenta bakterier stadigt ökar.

I en artikel i tidskriften Nature Catalysis beskriver brittiska, tyska och polska forskare hur det nya antibiotikumet, albicidin, angriper bakterier på ett helt annat sätt än de antibiotika som finns i dag.

“Vi kunde inte framkalla någon resistens mot albicidin i laboratoriet”, säger Dmitry Ghilarov till The Guardian. Hans forskargrupp är baserad på John Innes Center i Norwich.

“Det är därför vi är väldigt glada, eftersom vi tror att det kommer att bli väldigt svårt för bakterier att utveckla resistens mot albicidin-baserade antibiotika”, fortsätter han.

ANNONS

Senaste nytt

Känt till växtgiftet länge

Man har länge känt till att albicidin väldigt effektivt kan döda bakterier, problemet var att man inte vetat exakt hur det attackerade bakterier.

ANNONS

Därför har det inte kunnat användas som grund för nya antibiotika eftersom man inte vetat om de skulle kunna utlösa alla möjliga komplikationer i människokroppen.

Mest spännande antibiotikakandidaten

Dmitry Ghilarov berättar att hans forskargrupp vid John Innes Center i Norwich tillsammans med forskare vid vid Technische Universität Berlin och Jagiellonian University i Kraków nu har kunnat bestämma exakt hur albicidin dödar bakterier.

Han förklarar att de nu har en strukturell förståelse och kan skapa modifieringar av albicidin för att förbättra dess effektivitet och farmakologiska egenskaper.

“Vi tror att detta är en av de mest spännande nya antibiotikakandidaterna på många år. Den har extremt hög effektivitet i små koncentrationer och är mycket potent mot patogena bakterier, även de som är resistenta mot de mycket använda antibiotika som fluorokinoloner”, säger han till The Guardian.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny mekanism mot resistenta bakterier upptäckt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS