Forskare har upptäckt ett växtgift vars unika metod att döda bakterier kan användas till att skapa en ny kraftfull serie antibiotika.

ANNONS

Enligt forskare har växtgiftet albicidin gjort det möjligt att ta ett stort steg närmare skapandet av nya kraftfulla antibakteriella läkemedel, det rapporterar The Guardian.

Kunde inte framkalla någon resistens

Läkare har hyllat möjligheten att utveckla nya antibakteriella läkemedel på det här sättet eftersom multiresistenta bakterier stadigt ökar.

I en artikel i tidskriften Nature Catalysis beskriver brittiska, tyska och polska forskare hur det nya antibiotikumet, albicidin, angriper bakterier på ett helt annat sätt än de antibiotika som finns i dag.

”Vi kunde inte framkalla någon resistens mot albicidin i laboratoriet”, säger Dmitry Ghilarov till The Guardian. Hans forskargrupp är baserad på John Innes Center i Norwich.

”Det är därför vi är väldigt glada, eftersom vi tror att det kommer att bli väldigt svårt för bakterier att utveckla resistens mot albicidin-baserade antibiotika”, fortsätter han.

Känt till växtgiftet länge

Man har länge känt till att albicidin väldigt effektivt kan döda bakterier, problemet var att man inte vetat exakt hur det attackerade bakterier.

Därför har det inte kunnat användas som grund för nya antibiotika eftersom man inte vetat om de skulle kunna utlösa alla möjliga komplikationer i människokroppen.

Mest spännande antibiotikakandidaten

Dmitry Ghilarov berättar att hans forskargrupp vid John Innes Center i Norwich tillsammans med forskare vid vid Technische Universität Berlin och Jagiellonian University i Kraków nu har kunnat bestämma exakt hur albicidin dödar bakterier.

Han förklarar att de nu har en strukturell förståelse och kan skapa modifieringar av albicidin för att förbättra dess effektivitet och farmakologiska egenskaper.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att detta är en av de mest spännande nya antibiotikakandidaterna på många år. Den har extremt hög effektivitet i små koncentrationer och är mycket potent mot patogena bakterier, även de som är resistenta mot de mycket använda antibiotika som fluorokinoloner”, säger han till The Guardian.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny mekanism mot resistenta bakterier upptäckt [Dagens PS]