Dagens PS

USA:s covidexpert vill se journaler från labb i Kina

Labb Kina
USA:s överläkare Anthony Fauci ser inte allvarligt på omikronvarianten. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 juni 2021Publicerad: 04 juni 2021

USA:s ledande covid-expert Dr Anthony Fauci vill att Kina släpper journaler för nio personer som arbetade i ett labb i Wuhan, för att kunna reda ut om covid-19-viruset kommer därifrån.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dr Anthony Fauci är chef för myndigheten National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA och är rådgivare åt president Joe Biden angående coronapandemin, vilket han också var åt den förre presidenten Donald Trump. Han har i Sverige ibland kallats för “USA:s Anders Tegnell.

Nu vill han att Kina släpper journaler för nio labbarbetare från Wuhan, för att kunna reda ut om coronaviruset spridits därifrån. Han menar att tillgång till journalerna kan lösa debatten om var covid-19-viruset kommer ifrån, skriver Financial Times.

Gruvarbetare blev sjuka 2012

De papper han vill se är från tre forskare på Wuhan Institute of Virology som blev sjuka i november 2019, samt sex gruvarbetare som blev sjuka efter att ha gått in i en grotta med fladdermöss 2012.

”Jag skulle vilja se medicinska journaler för de tre personer som rapporteras ha blivit sjuka 2019. Blev de verkligen sjuka, och i så fall vad blev de sjuka med?”, sa Fauci enligt Financial Times.

”Samma sak med gruvarbetarna som blev sjuka för många år sedan. . . Vad säger de personernas journaler? Var det virus hos dessa människor? Vad var det? Det är helt tänkbart att ursprunget till Sars-Cov-2 var i den grottan och antingen började sprida sig naturligt eller gick genom labbet”, säger han.

Labbet förnekar att någon smittats

Shi Zhengli, Wuhan Institute of Virologys ledande expert på coronavirus, har förnekat att det funnits några smittade på labbet, vilket Anthony Fauci inte motsäger. Han tror fortfarande att det mest troliga är att viruset kommer från ett djur. Men han vill att frågan utreds, skriver FT.

ANNONS

“Jag har alltid känt att den överväldigande sannolikheten – med tanke på den erfarenhet vi har haft med Sars, Mers, ebola, HIV, fågelinfluensa, svininfluensapandemin 2009 – var att viruset hoppade arter. Men vi måste fortsätta undersöka tills en möjlighet är bevisad”, säger Anthony Fauci.

Läs mer: WHO i Kina: Virus kan komma från labb

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS