Enligt data är det inte troligt att du som är under 60, frisk och vaccinerad kommer bli allvarligt sjuk om du smittas med covid-19. 

ANNONS

Data från Northwell Health, New Yorks största vårdgivare, visar att nästan 2 000 personer var inlagda på sjukhus för covid-19 i maj, juni och juli och att cirka 80 procent av dem var över 80 år samt att nästan 90 procent av dem hade något underliggande hälsoproblem som diabetes eller högt blodtryck, det rapporterar CNN.

Majoriteten av de sjukhusinlagda patienterna hade inte vaccinerat sig eller inte tagit sina påfyllnadsdoser och bland dem som hade vaccinerat sig och tagit sina påfyllnadsdoser men ända hamnade på sjukhus var de flesta över 65.

Smittar lättare men ger lindrigare sjukdom

William Schaffner, vaccinrådgivare till USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, menar att unga, friska och vaccinerade människor är väl skyddade och ligger bra till när det gäller covid-19.

Under sommaren har den smittsamma omikronvarianten BA.5 gjort att infektionerna ökat rejält, men eftersom omikron orsakar en mildare sjukdom, och många i USA har vaccinerats eller redan varit sjuka i covid-19, eller både och, har sjukhusinläggningarna i hela USA varit lägre än under många tidigare tillfällen under pandemin, det skriver CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Expert: Fyll på ditt covidvaccin – hösten och vintern blir svår [Dagens PS]