Dagens PS

Typ av svininfluensa upptäckt hos människa

En person i Storbritannien har smittats av en typ av svininfluensa
En person i Storbritannien har smittats av en typ av svininfluensa. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

I Storbritannien har ett första fall av svininfluensa hos människa upptäckts, eller i alla fall en typ av svininfluensa. Än vet ingen hur personen smittats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En brittisk medborgare har för första gången diagnosticerats med en ny typ av svininfluensa, det meddelade den brittiska myndigheten UK Health Security Agency, UKHSA, på måndagen.

Influensa A(H1N2)v

Sjukdomen kallas influensa A(H1N2)v och viruset liknar det influensavirus som just nu cirkulerar bland grisar i Storbritannien.

Symptomen på influensa A(H1N2)v var milda hos den person som smittats och enligt den brittiska hälsomyndigheten har personen återhämtat sig helt.

Den smittade personen upptäcktes vid en rutinmässig nationell influensaövervakning som UKHSA och brittiska Royal Collage of General Practitioners gjorde.

Personen testades av sin läkare efter att ha haft luftvägssymptom. Källan till smitta har ännu inte hittats.

ANNONS

Senaste nytt

Utreder smittan

UKHSA arbetar med att utvärdera risken för människor och letar efter andra fall samt ökar övervakningen på hälsoinrättningar i delar av Norra Yorkshire.

ANNONS

”I enlighet med fastställda protokoll pågår utredningar för att ta reda på hur individen fått infektionen och för att bedöma om det finns ytterligare associerade fall”, säger Meera Chand, UKHSA:s chef för incidenter, skriver UKHSA.

Myndigheten följer nu upp vilka nära kontakter den smittade haft och alla kommer erbjudas testning och råd, samt eventuell vård om de testar positivt.

Kan få andra symptom

Då brittiska myndigheter inte vet hur personen smittades finns det en möjlighet att viruset sprids i samhället, det skriver Fortune.

Att den person som konstaterats ha varit smittad med influensa A(H1N2)v hade milda symptom garanterar inte att alla som eventuellt smittas får milda symptom, det säger experter till Fortune.

“Personer med luftvägssymtom bör fortsätta att följa befintliga riktlinjer, undvika kontakt med andra människor medan symtomen kvarstår, särskilt om de personer de kommer i kontakt med är äldre eller har befintliga medicinska tillstånd”, skriver UKHSA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fler virus kommer spridas från djur till människor Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS