Det grishjärta som en man med en dödlig hjärtsjukdom tidigare i år fick transplanterat var infekterat med ett svinvirus, något som kan ha orsakat mannens död.

ANNONS

I januari i år fick en hjärtsjuk man ett genmodifierat grishjärta transplanterat. Operationen var en milstolpe då det var den första transplantationen av ett grishjärta till människa. Nu visar det sig att grishjärtat bar på ett svinvirus som enligt transplantationsspecialister kan ha orsakat mannens död, det rapporterar MIT Technology Review.

Direkt efter operationen mådde mannen som fick grishjärtat bättre, men cirka 40 dagar senare blev han sämre och efter två månader avled han.

Infektion som kan förebyggas

Det var kirurgen Bartley Griffith vid University of Maryland School of Medicine, som utförde transplantationen, och i mars sade en talesperson för universitetet att ingen uppenbar orsak hade identifierats vid tidpunkten för mannens död, samt att en fullständig rapport väntades.

Nu har MIT Technology Review fått reda på att det transplanterade grishjärtat var påverkat av porcint cytomegalovirus, en infektion som kan förebyggas och som kopplas till förödande effekter på transplantationer.

Berättade om svinviruset

Vid ett webbaserat seminarium från American Society of Transplantation den 20 april berättade Bartley Griffith om svinviruset och om de desperata försöken att besegra det och nu diskuteras detta bland specialister som tror att viruset kan ha bidragit till mannens död.

”Vi börjar lära oss varför han avled,” sade Bartley Griffith, som tror att viruset kan ha spelat in i mannens död, skriver MIT Technology Review.

Ska vara virusfria

Eftersom de speciella grisar som föds upp för att deras organ ska kunna användas ska vara virusfria, verkar det nu som om något fel kan ha begåtts. Revivicor, bioteknikbolaget som födde upp och genmodifierade grisen vars hjärta transplanterades, har inte velat kommentera viruset.

ANNONS
ANNONS

”Det var överraskande. Den grisen ska vara ren från alla svinpatogener, och det här är en betydande sådan, säger Mike Curtis till MIT Technology Review. Han är vd för eGenesis, ett konkurrerande företag som också föder upp grisar för organtransplantation. 

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mannen med grishjärtat har avlidit [Dagens PS]