Dagens PS

Techprofilen som storsatsar på magiska svampar

svampar
”Psykisk ohälsa är en av vår tids största utmaningar. Vi måste vända på alla stenar och undersöka olika vägar framåt för att tackla de utmaningarna”, sa Klarna-grundaren Niklas Adalberth för tre år sedan (Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pixabay).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Har psykedeliska svampar effekt som behandling vid psykisk ohälsa? Det tror flera techprofiler, som pumpar in pengar i forskningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning pågår just nu om vilka positiva effekter som psykedeliska svampar kan ha vid behandling av psykisk ohälsa.

Bland annat genomför Karolinska Institutet en studie där man ska undersöka effekterna av psilocybin-assisterad psykoterapi vid depression.

Psilocybin är ett aktivt ämne i psykedeliska svampar, som i dagsläget är narkotikaklassat i Sverige.

Tech-profil pumpar in pengar

Bland dem som stöttar forskningen finns Klarna-grundaren Niklas Adalberth.

På onsdagen lanserar han stiftelsen Norrsken Mind, som är helt dedikerad till att stötta forskning på psykedeliska substanser och om de kan användas i behandling för psykisk ohälsa.

Stiftelsen har säkrat 36 miljoner kronor i finansiering, skriver Breakit. 30 miljoner kronor kommer från företaget Norrsken och tre miljoner vardera kommer från Huxley Foundation och Nordlander Zeidler Family Foundation.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stöttar forskningen om magiska svampar

Norrsken Mind stöttar även studien vid Karolinska institutet, och har beviljat delfinansiering för en planerad studie vid Umeå universitet.

Det är inte första gången som Norrsken stöttar forskningen. För tre år sedan skänkte företaget 10 miljoner kronor till utvecklingen av ett nytt potentiellt läkemedel mot depression, med en syntetisk version av psilocybin. 

Koppling till techbranschen

Inom techvärlden finns ett visst band till psykedeliska droger.

Bland annat är flera entreprenörer, som Elon Musk, med i en drogrörelse som de hoppas ska vidga sinnen och skapa affärsgenombrott. Detta kan du läsa mer om här.

The Wall Street Journal har skrivit om hur Musk och Google-grundaren Sergey Brin ibland tar psykedeliska svampar, och att drogmissbruk ingår i företagskulturen på vissa arbeten inom tech.

Läs även: Studie: Magiska svampar fungerar på depression

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS