Dagens PS

Sveriges cancerstrategi ska uppdateras

Regeringens särskilda utredare Mef Gilbert, till vänster ska föreslå en uppdaterad nationell cancerstrategi. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, till höger
Regeringens särskilda utredare Mef Gilbert, till vänster ska föreslå en uppdaterad nationell cancerstrategi. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, till höger. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 feb. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

Sveriges nationella cancerstrategi presenterades 2009. Eftersom utvecklingen inom cancermedicin gått fort sedan dess börjar den bli gammal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ska cancerstrategin uppdateras och professorn och cancerforskaren Mef Nilbert ska utreda och ge förslag på hur.

Hon är professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet och har bland annat forskat om ärftlig tjock- och ändtarmscancer samt sarkom.

Hon arbetade med det standardiserade vårdförlopp som infördes för att korta väntetiderna inom cancervården och sedan i höstas är hon också ämnesexpert på Socialstyrelsen.

Ett föregångsland

“Sverige ska förbli ett föregångsland inom cancervård och cancervården, inbegripet barncancervården och rehabilitering, ska förbättras och utvecklas”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Hon säger vidare att de många möjligheter som utvecklingen på området innebär därför ska tas tillvara och att en jämlikt och tillgänglig vård ska skapas över hela landet.

Den nationella cancerstrategin ska, enligt henne, uppdateras för att skapa en nationellt gemensam riktning för det arbetet.

Mef Gilbert ska föreslå en uppdaterad nationell cancerstrategi utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar prevention, tidig upptäckt, diagnostik, behandling, rehabilitering, palliativ vård och uppföljning.

ANNONS

“Cancerstrategin från 2009 har stärkt den nationella samverkan och stakat ut en gemensam riktning för arbetet. Som utredare i arbetet med en uppdaterad svensk cancerstrategi ser jag fram emot att få ta del av synpunkter från patienter och närstående så väl som professioner och beslutsfattare”, säger hon i pressmeddelandet.

Läs mer: Ordet cancer skapar ofta onödig rädsla Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS