Dagens PS

Sverige har högst smittspridning i Europa

Sverige smittspridning
Smittspridningen i Sverige är den högsta i Europa. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 apr. 2021Publicerad: 27 apr. 2021

Sverige har högst smittspridning av Europas länder – samtidigt som vi knappar in gällande vaccinationstakten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Data från tidskriften The Economist visar att Sverige just nu har högst smittspridning av covid-19 i Europa. Västernorrland är den region i Europa som har högst smittspridning i Europa med 614 fall per 100 000 invånare den senaste veckan. Därefter kommer Kronoberg och Kalmar.

Fyra på listan är Ile de France, där Paris ligger, i Frankrike. Sedan kommer Östergötland, Uppsala, Örebro, Blekinge, Dalarna och Jämtland innan en polsk, en fransk och en nederländsk region kommer före Stockholm.

“Man måste komma ihåg att många av de regioner vi har i Sverige är ganska små, det gör att det blir en väldigt stor hoppighet” säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i tisdagens ”Malou efter 10” i TV4.

Mer hoppfullt är att Sverige klättrar på en annan lista som The Economist också för, nämligen vaccinationstakten. Sverige vaccinerar just nu 797.3 personer per 100 000 invånare varje dag, vilket ger en åttondeplats på listan, strax efter Finland.

Totalt har 2,8 miljoner, 26.8 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått sin första dos vaccin. Det ger en 21:a-plats på listan över Europas länder. Bäst till ligger Storbritannien med 64,7 procent av befolkningen som fått sin första dos. Bulgarien ligger längst ned på listan på 10,1 procent av befolkningen som fått sin första vaccindos.

Läs mer: Trött på restriktioner? Det kommer mera…

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS