Bico har ingått avtal om att förvärva verksamheten och tillångarna i Life Sciebce-bolaget Hurel Corp.

ANNONS

Det svenska biokonvergensbolaget Bico har förvärvat det ledande amerikanska Life Science-bolaget Hurel Corp, vars produkter och tjänster används av läkemedels- och bioteknikbolag runt om i världen. Köpeskillingen uppgår till 2,5 miljoner US dollar, motsvarande 21,55 miljoner kronor.

Hurels tvådimensionella leverodlingsmodeller ger Bico tillgång till marknadens mest omfattande leverrelaterade erbjudande inom provrörsodling och analys.

Integreras i ett dotterbolag

De förvärvade tillgångarna i Hurel ska integreras i Bicos dotterbolag Visikol. Tillägget av Hurels produkter ger Bico Group en enklare och väldigt relevant tvådimensionell leverodlingsmodell som i fackgranskade studier har visat sig vara den bästa cellodlingsmodeller av levervävnadskonstruktioner som hittills har utvecklats.

Nu kommer Hurels produkter och tjänster säljas av Visikol med Hurel-teamet integrerat i bolaget. Bico kan se synergier mellan Hurels produktportfölj och andra delar av Bico-koncernen.

”Hurel är ett företag vi haft ögonen på länge då de har en otroligt väl validerad levercellodlingsmodell som hjälper till att tillgodose ett kundbehov som vi tidigare inte kunnat matcha. Deras modeller och tjänster passar perfekt in i vår portfölj och vi är otroligt glada över att de blir en del av Visikol”, säger Visikols vd Michael Johnson, i ett pressmeddelande.

Kombinerar teknologi med biologi

Bico hette tidigare Cellink och kombinerar olika teknologier som robotik, artificiell intelligens, datavetenskap och 3D-bioprintning med biologi. Bolaget utvecklar och marknadsför teknik som möjliggör för forskare inom biovetenskap att odla celler i tredimensionell miljö och skriva ut mänskliga organ och vävnader för läkemedels-, medicinsk och kosmetisk industri.

Förvärvet av Hurel ger Bico ännu ett verktyg som kan hjälpa forskare att skynda på sina läkemedelsupptäckter och sin utveckling. Modellerna passar väl med koncernens befintliga produktportfölj med avancerade cellodlingsprodukter och tjänster samt bolagets mission att hjälpa forskare med läkemedelsutveckling och minska antalet försöksdjur som används i utvecklingsprocessen.

ANNONS
ANNONS

Bico (BICO) är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer: Potential: Snart vänder det för biotech-aktier [Dagens PS]