Sjukdomen alopecia areata orsakar plötsligt håravfall och än så länge finns ingen behandling, nu har dock ett vanligt artritläkemedel visat lovande resultat.

ANNONS

Den autoimmuna sjukdomen alopecia areata orsakar snabbt håravfall på huvudet, ögonbrynen och ögonfransarna. I en fas 3-studie, publicerad i The New England Journal of Medicine, fick en tredjedel av patienterna tillbaka sitt hår när de fick ett vanligt läkemedel mot artrit.

I USA har nästan sju miljoner människor alopecia areata. Alopecia betyder håravfall och sjukdomen finns i tre varianter, alopecia areata som ger fläckvis håravfall, alopecia totalis som ger förlust av allt hår på huvudet och alopecia universalis, som ger förlust av allt hår på kroppen.

Ganska vanlig sjukdom

Alopecia drabbar lika många kvinnor som män, cirka 60 procent utvecklar sjukdomen innan de fyllt 30, i Sverige har, enligt Internmedicin, cirka 190 000 personer sjukdomen. Enligt Doktorn.com är alopecia areata är en ganska vanlig sjukdom och den förekommer i alla åldrar i 80 procent av fallen uppträder den mellan 5 och 40 års ålder.

Dr. Brett King, docent i dermatologi vid Yale School of Medicine är huvudförfattare till den nya studien. Han menar att den stora studien visar att det går att minska lidandet hos dem som drabbas av denna hemska sjukdom.

Sjukdomar som involverar immunsystemet

Alopecia och artrit är helt olika sjukdomar men de involverar båda kroppens immunsystem. Forskarna vid Yale University ville se om likheterna kunde användas till att utveckla en behandling av alopecia och testade ett artritläkemedel med den aktiva substansen baricitinib på 1 200 personer med svår alopecia.

Försökspersonerna fick 4 eller 2 milligram baricitinib, eller placebo. Efter 36 veckor hade håret växt tillbaka på en tredjedel av dem som fick den högre dosen. Båda grupperna som fick behandlingen hade en förbättring i sin hårväxt jämfört med placebogruppen, det rapporterar IFL Science.

Studien betald av läkemedelsbolag

Läkemedlet har dock biverkningar, akne och högre kolesterolnivåer rapporterades hos några av försökspersonerna. Det är också viktigt att påpeka att studien bekostades av Eli Lily som utvecklar baricitinib.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De tar fram behandlingar mot inflammatoriska sjukdomar [Dagens PS]