Socialstyrelsen: Ha läkemedel för en månad hemma

Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023
Läkemedel som förskrivs av läkare och som du tar regelbundet under en längre tid rekommenderar Socialstyrelsen att du har en månads förbrukning av hemma
Läkemedel som förskrivs av läkare och som du tar regelbundet under en längre tid rekommenderar Socialstyrelsen att du har en månads förbrukning av hemma. (Foto: TT)

Socialstyrelsen rekommenderar dig som regelbundet tar ett visst läkemedel att ha en månads förbrukning hemma.

ANNONS
ANNONS

För att stärka beredskapen och minska såväl patienters som apotekens och hälso- och sjukvårdens sårbarhet, rekommenderar Socialstyrelsen att du har en månads förbrukning hemma av läkemedel som förskrivs av läkare och som du tar regelbundet under en längre tid.

Gäller läkemedel och medicinsk utrustning

Rekommendationen gäller dig som permanent behandlas med receptbelagda läkemedel, exempelvis läkemedel som används vid diabetes och hjärtsjukdom.

Socialstyrelsens rekommendation gäller också för dig som regelbundet använder förskrivna förbrukningsartiklar som stomibandage eller utrustning för blodsockerkontroll.

ANNONS
ANNONS

Omfattar inte receptfria läkemedel

Receptfria läkemedel, eller läkemedel som skrivs ut för en kortare behandling, omfattas inte av rekommendationen.

“Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också. Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel och förbrukningsartiklar”, säger äger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larmet: Personalbristen inom vården förvärras

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.