Världshälsoorganisationen varnar för att tillgången på medicinskt syre nu är farligt låg i Ukraina, på grund av kriget.

ANNONS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO, och Hans Henri P. Kluge WHO:s regionchef för Europa, efterlyser viktiga medicinska förnödenheter som behövs i Ukraina, det skriver WHO.

Medicinskt syre är nödvändigt för behandling av många sjukdomar, exempelvis covid-19. Nu är dock tillgången på syre farligt låg i Ukraina. Lastbilar kan inte transportera syre till sjukhusen i landet och de flesta ukrainska sjukhus har snart slut på sina syrereserver.

Många människors liv riskeras

Enligt IFL Science är cirka 1 700 personer i Ukraina inlagda på sjukhus på grund av covid-19, så bristen på syrgas gör att många människors liv riskeras.

Förra veckan sade Tedros Adhanom Ghebreyesus att WHO känner djup oro över det ukrainska folkets hälsa i den eskalerande krisen. 

”Hälsosystemet måste fortsätta att fungera för att ge nödvändig vård till människor för alla hälsoproblem, från covid-19 till cancer, diabetes och tuberkulos, till psykiska problem, och särskilt för utsatta grupper som äldre personer och migranter,” sade han då skriver WHO.

Då meddelande han även att WHO släppte ytterligare 3,5 miljoner amerikanska dollar, cikra 33,4 miljoner kronor, från sin beredskapsfond för nödsituationer, CFE, till inköp och leverans av medicinska förnödenheter.

Drabbas även av elavbrott

Många tillverkare av medicinska syregeneratorer riskerar att drabbas av brist på zeolit, en kemisk produkt som i huvudsak importeras och som är nödvändig för att producera säker medicinsk syrgas.

Förutom bristen på syre, drabbas även sjukhusen av elavbrott och brist på ström, och ambulanser och andra patienttransporter riskerar att inte komma fram på grund av strider.

Vill öka syreleveranser

WHO hjälper nu ukrainska hälsomyndigheter att identifiera landets omedelbara behov av syrgas och antagandet är att landet kommer behöva 20–25 procent mer syre jämfört med innan Rysslands invasion påbörjades förra veckan.

ANNONS
ANNONS

WHO försöker hitta lösningar för att kunna öka leveranserna av syre till Ukraina och man försöker hitta säkra färdvägar, bland annat genom Polen.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Restriktioner lättar men pandemin är inte över än [Dagens PS]