En ovanlig och väldigt smittsam virusinfektion som påverkar barn har konstaterats hos över 100 barn i Indien och landets hälsomyndigheter utfärdar nu hälsoråd.

ANNONS

Sjukdomen som viruset ger kallas tomatinfluensa, på grund av att den ger smärtsamma röda blåsor. Enligt forskare är sjukdomen väldigt smittsam, men inte livshotande, det rapporterar CNBC.

Tomatinfluensa sprids via nära kontakt, särskilt bland barn under fem år. Symptomen inkluderar trötthet, illamående, kräkningar, diarré, feber, uttorkning, ledsvullnad, värk i kroppen samt tomatliknande blåsor. Sjukdomen är självbegränsande och brukar försvinna av sig själv, utan behandling.

Vet inte orsaken till smittan i Indien

Forskare försöker identifiera orsaken till viruset, men säger att det inte är relaterat till covid-19, trots att många av symptomen är liknande, detta enligt en artikel publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet.

Det är mer troligt att viruset som ger tomatinfluensa är en efterverkan av denguefeber eller chikungunya, som båda sprids via myggor. Viruset kan även vara en ny variant av den virala hand-, fot- och klövsjukan, en vanlig infektionssjukdom bland barn mellan ett och fem år, och bland immunförsvagade vuxna.

Kan leda till allvarliga konsekvenser

”Med tanke på likheterna med hand-, fot- och klövsjuka, om utbrottet av tomatinfluensa hos barn inte kontrolleras och förhindras, kan överföring leda till allvarliga konsekvenser genom att spridas även hos vuxna”, står det i artikeln i The Lancet.

Det första fallet i Indien rapporterades den 6 maj, i den indiska staten Kerala, där hittills nu 82 barn under fem år har smittats. Ytterligare 26 fall har konstaterats i grannstaterna Tamil Nadu och Odisha, där barn upp till nio år har konstaterats infekterade.

Hälsomyndigheter i Indien utfärdade i veckan riktlinjer för testning och förebyggande till alla stater samt uppmanade föräldrar att vara extra vaksamma när de kontrollerar sina barn för symptom.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ovanliga mönster för virussjukdomar vintern 2021–2022 [Dagens PS]