WHO uppmanar världens länder att tillfälligt sluta med att ge en tredje dos covid-19-vaccin till slutet av året.

ANNONS

I början av augusti uppmanade Världshälsoorganisationen, WHO, världsledare att vänta med att låta vaccinera människor med en tredje dos covid-19-vaccin till slutet av september, men nu kräver organisationen ett tillfälligt stopp av vaccineringar med en tredje dos till slutet av året.

”Det har skett små förändringar i den globala situationen sedan dess, så i dag efterlyser jag en förlängning av moratoriet till åtminstone slutet av året för att varje land ska kunna vaccinera minst 40 procent av sin befolkning”, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid ett möte på onsdagen, skriver CNBC.

Mest vaccin har gått till rika länder

Hela 80 procent av de 5,5 miljarder doser vaccin som hittills har distribuerats i världen har, enligt WHO, hamnat i hög- eller medelinkomstländer. Nästan 90 procent av alla höginkomstländer har vaccinerat minst 10 procent av sina invånare och 70 procent av höginkomstländerna har vaccinerat minst 40 procent av sin befolkning.

Enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus har inte ett enda låginkomstland nått någon av dessa siffror och han menar att det inte är deras fel. Han säger att han inte kommer vara tyst när företagen och länderna som kontrollerar det globala utbudet av vacciner tycker att världens fattiga borde vara nöjda med rester. 

Vaccinen fördelas inte jämlikt

”Höginkomstländer har lovat att donera mer än 1 miljard doser, men mindre än 15 procent av dessa doser har realiserats”, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagens möte, skriver CNBC. ”Tillverkare har lovat att prioritera Covax och låginkomstländer,” fortsatte han.

ANNONS
ANNONS

Det globala vaccinsamarbetet Covax startades av WHO, EU-kommissionen och Frankrike för att alla länder ska få tillgång till läkemedel genom att de rika länderna är med och betalar för de fattiga ländernas doser. Sedan vaccinationerna startade har WHO krävt att vaccinen ska fördelas jämlikt, men meningen var inte att det skulle ske först när de rikaste länderna vaccinerat sina befolkningar.

Läs mer: Rika länder hamstrar vaccin och förlänger pandemin – WHO [Dagens PS]