Så kunde arv från neandertalare förvärra Covid-19

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
covid-19
Den som bär på DNA från neandertalare löper högre risk att bli sjuk i vissa sjukdomar (Foto: Martin Meissner/AP, Johan Nilsson/TT).

Hur kommer det sig att vissa personer och områden drabbades extra hårt av Covid-19? I Italien tror sig forskare ha hittat svaret.

ANNONS
ANNONS

I början av pandemin drabbades Bergamo i Lombardiet särskilt hårt av coronaviruset och dödligheten i staden var hög.

Sedan dess har forskare försökt att förstå varför viruset slog till extra hårt mot vissa områden i världen och varför vissa personer löpte en högre risk att dö av sjukdomen.

Tidigt blev det känt att hög ålder, bakomliggande sjukdomar och rökning kunde vara riskfaktorer, men nu visar en ny studie att även DNA spelade en stor roll.

Gener påverkade sjukdomen

Forskare undersökte i ett tidigt skede om gener påverkade viruset, i och med att familjer tenderade att ha ett liknande sjukdomsförlopp.

Efter några års forskning tror man sig nu ha svaret. Ett forskarteam i Milano har tagit prover från 10 000 personer i Bergamo, som visat att de bär på gener med anlag för att utveckla allvarlig sjukdom i luftvägssystemet.

Tre av dessa gener härstammar från DNA som ärvts från den förhistoriska människoarten neandertalare, skriver The Wall Street Journal.

33 procent av de som blev allvarligt sjuka i den italienska staden bar på anlaget.

ANNONS
ANNONS

Släkt med neandertalare – högre risk för Covid-19

Den som bär anlag från neandertalare kan löpa dubbelt så högre risk att bli allvarligt sjuk i Covid-19, i jämförelse med personer utan anlaget.

Personer som bär anlaget löper dessutom tre gånger så hög risk att bli inlagd på sjukhus och få intensivvård för komplikationer av viruset, visar studien.

Det är dock ännu inte känt varför anlaget är så pass vanligt i just Bergamo.

Svensk Nobelpristagare bakom studie

Forskningsresultatet är i sig inte helt nytt – redan 2020 visade en annan studie av Nobelpristagaren Svante Pääbo, att gener från neandertalare kunde försvåra sjukdomar som Covid-19.

Den studien visar att 16 procent av européerna och 50 procent av Sydafrikas befolkning bär på anlag från neandertalare.

Läs även: Studie: Våra förfäders virus kan bekämpa cancer

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.