WHO kritiserar rika länder och menar att de lagrar på sig vaccin mot covid-19 och därmed förlänger pandemin.

ANNONS

Två ledande epidemiologer på Världshälsoorganisationen, WHO, fördömer rika länder som samlar på sig vaccin, behandlingar och skyddsmaterial mot covid-19. Kritiken framfördes på WHO:s sociala medie-kanaler på tisdagen, det skriver CNBC.

WHO har förespråkat rättvisare fördelning av vaccin sedan i vintras. Nu har flera rika länder som redan vaccinerat en stor del av sin befolkning redan börjat administrera en tredje dos.

”Det här är inte bara orättvist, det är inte bara omoraliskt, det förlänger pandemin”, säger Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska ledare för Covid till CNBC. ”Och det leder till att människor dör”, fortsätter hon.

Vänta med tredje dosen

Den 4 augusti bad WHO rika länder att vänta minst två månader med att ge en tredje dos vaccin och skicka överskottsvaccin till fattigare länder så att 10 procent av befolkningen kan vaccineras i alla länder, något som CNBC skrev om då. WHO har även satt upp en deadline i december för när 40 procent av världens befolkning bör vara vaccinerad.

I Afrika har 3 procent av befolkningen fullvaccinerats, enligt WHO. I EU är 57 procent av befolkningen fullvaccinerad och i USA är 53 procent fullvaccinerade. I Frankrike, Storbritannien och USA har man redan börjat administrera en tredje dos vaccin, detta enligt FN.

Delar inte med sig

Enligt Vita Huset har USA:s president Joe Biden sagt att han har donerat mer än 110 miljoner vaccindoser till nästan 100 utvecklingsländer, men WHO anser att världens rika länder har misslyckats med att leverera tillräckligt med vaccin, behandlingar och skyddsutrustning för att helt kunna bekämpa viruset.

ANNONS
ANNONS

”Retoriken är bra, det handlar om att dela, det handlar om rättvisa”, säger doktor Mike Ryan, chef för WHO: s hälsoprogram till CNBC. ”Men i verkligheten, när det kommer till kritan, är dessa produkter tillgängliga, de hamstras i länder och de delas inte”, fortsätter han.

Läs mer: WHO övervakar ny covidvariant kallad mu [Dagens PS]