Dagens PS

Preventivmedel för män "säkert och effektivt" i nya tester

Preventivmedel för män
Preventivmedlet för män sänker spermaantalet. (Foto: Pixabay)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

En ny lovande studie visar att preventivmedel för män både är “säkert och effektivt”. Men för att gå vidare behövs det pengar.

ANNONS
ANNONS

Efter decennier av forskning (och artiklar om saken) kan vi snart vara på väg att få preventivmedel för män. NBC rapporterar om nya kliniska tester med en gele som visar lovande resultat.

Forskare på National Institutes of Health’s Contraceptive Development Program presenterade på söndagen sin fas 2-studie med en gele som ska sänka spermieantalet hos män och på så vis förhindra graviditeter.

Smörjs in på skulderbladen

Gelen smörjs in på skulderbladen (och alltså inte på könet) och innehåller en kombination av testosteron och nestorone, ett syntetiskt hormon som sänker spermieantalet. Testosteronet i gelen är till för att motverka biverkningar och bibehålla normal sexuell funktion.

Efter 12 veckors applicering dagligen uppnådde 86 procent av försöksdeltagarna spermieundertryckning, vilket innebär att de bara hade upp till 1 miljon spermier per milliliter sperma, den mängd som forskarna ansåg vara effektivt för preventivmedlet. Normala nivåer brukar sägas vara intervallet 15 till 200 miljoner spermier per milliliter.

ANNONS

Senaste nytt

Inga särskilda biverkningar

Några särskilda biverkningar har inte heller rapporterats, och forskarna kallar därför den första delen av fas 2-studien “säker och effektiv”. Den andra delen handlar om att se ifall det sänkta spermieantalet också lyckas med att förhindra graviditeter. Samtliga deltagare är i heterosexuella monogama relationer och använder inte andra preventivmedel.

Skulle detta lyckas väntar nästa stora steg – en stor fas 3-studie. Det finns flera lyckade försök med fas 2-studier men inget manligt preventivmedel har tagit sig så långt i processen som en fas 3-studie tidigare. Det beror dock inte på att resultaten inte varit lovande.

ANNONS

“Vi har drivit på för hormonella manliga preventivmedel i 50 år, men det finns inte tillräckligt med pengar för att verkligen driva något genom en mycket stor fas 3-studie”, säger Daniel Johnston, chef för National Institute of Child Health and Human Developments preventivmedelsforskning, till NBC.

“Vi har ett uttryck att det manliga preventivmedlet har varit ’10 år bort i 50 år'”, säger Heather Vahdat, exekutiv direktör på Male Contraceptive Initiative till NBC.

Bara stora läkemedelsbolagen kan sponsra

Men nya amerikanska förbud mot abort har höjt intresset för nya lösningar, och kanske kan det räcka för att tiden är mogen att ta nästa steg. Vad som saknas är fortfarande de stora pengar som krävs för en stor studie hos myndigheten FDA och det finns bara ett ställe att få sådana summor ifrån – något av de stora läkemedelsbolagen.

“Det måste finnas en branschpartner”, säger Dr. Brian Nguyen, professor i gynekologi vid University of Southern California och en av forskarna i gelestudien till NBC.

Läs mer: Nytt icke-hormonellt p-piller för män utan biverkningar (Dagens PS)

Läs mer: P-piller i tonåren kan ge depression senare i livet (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS