I Italien anklagas Pfizer för att ha gömt undan över 13 miljarder kronor i vinst genom att överföra pengar till bolagets enheter i andra länder.

ANNONS

Den italienska finanspolisen har hävdat att Pfizers enhet strax utanför Rom, Pfizer Italia Srl, har överfört överskottskapital till dotterbolag i USA och Nederländerna för att undvika italiensk vinstskatt som kan uppgå till hela 26 procent, det rapporterar Bloomberg.

Personer som är insatta i utredningen, och som inte vill namnges, har berättat för Bloomberg att undersökningen gällande Pfizer handlar om att bolaget misstänks ha gömt undan minst 1,2 miljarder euro, motsvarande 13,2 miljarder kronor.

Har inte nödvändigtvis gjort fel

Utredningen av Pfizer påbörjades i februari och omfattar åren 2017–2019 och den innebär inte nödvändigtvis att Pfizer har gjort fel. När utredningen är klar ska Italiens skattemyndighet granska resultatet och de har befogenhet att bedöma om eventuella böter och skattebetalningar.

Enligt de insatta personerna hävdade finanspolisen att Pfizer beslutat att inte dela ut utdelning under utredningsperioden och ersätta aktieägarna genom att minska företagets aktiekapital. Under de tre åren 2017 till 2019 genererade Pfizer globalt totalt 33 miljarder dollar, nästan 247,8 miljarder kronor, i justerad nettovinst.

”De italienska skattemyndigheterna granskar och utreder rutinmässigt Pfizers skatter, och Pfizer samarbetar med sådana granskningar och utredningar”, skrev Pfizers talesperson Pam Eisele i ett e-postsvar till Bloomberg. Hon tillade att Pfizer följer Italiens skattelagar och krav.

Ska fokusera mer på stora multinationella bolag

Italiens tillträdande premiärminister, Giorgia Melone, sade i parlamentet på onsdagen att under hennes administration kommer skattemyndigheterna fokusera skarpare på stora och multinationella företag än på små, lokala företag.

Pfizers italienska enhet startades för nästan 70 år sedan och sysselsätter cirka 2 000 personer. I New York sjönk Pfizers aktie kort på onsdagen innan den återhämtade sig och stängde på 1 procent upp.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, företag och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pfizer största vinnaren på cocid-19-vaccin [Dagens PS]