Pfizer har meddelat att de förvärvar migränspecialisten Biohaven Pharmaceutical för drygt 116 miljoner kronor, något som väckt förväntningar om fler uppköp av små bioteknikbolag.

ANNONS

På tisdagen meddelade Pfizer att de förvärvar Biohaven Pharmaceutical för 11,6 miljoner dollar, drygt 116 miljoner kronor. Förvärvet väcker förväntningar om fler uppköp när penningstinna läkemedelsbolag vill snappa upp nedgångna bioteknikbolag, det rapporterar Reuters.

Biohaven är ett bioläkemedelsbolag i klinisk fas vars portfölj består av produktkandidater i sent skede som är inriktade på neurologiska och neuropsykiatriska sjukdomar.

Varit brist på förvärv

Hittills i år är affären den största i sektorn. Pfizer erbjöd en premie på 78,6 procent, eller 148,5 dollar, drygt 1 488 kronor, per aktie. Det är dock lägre än det pris Biahavens aktie handlades till i oktober, innan fallet i sektorn började, då handlades Biohaves aktie till 151,51 dollar, 1 518,50 kronor.

”En belastning på sektorn har varit en relativ brist på fusioner och förvärv på senare tid … och vi tror att de här nyheterna kan vara precis vad läkaren beordrade för att återställa sentimentet”, säger Piper Sandler-analytikern Christopher Raymond till Reuters.

Attraktiva mål för förvärv

Bioteknikbolag har haft sin värsta april sedan 2002 och analytiker menar att kraschen i deras värderingar har gjort att de är attraktiva mål för förvärv, särskilt som små läkemedelsbolag kämpar med en kassakris.

I februari nämnde Wells Fargos analytiker Mohit Bansal Biohaven som en uppköpskandidat, han har även nämnt Alnylam Pharmaceuticals, Vir Biotechnology och Intellia Therapeutics som uppköpskandidater.

Fler har medel till förvärv

Andra läkemedelsbolag som har tjänat på produkter för covid-19, som Biontech och Moderna, har också signalerat att de har tillräckligt med medel för förvärv.

ANNONS
ANNONS

Enligt Biontech avslutade årets första kvartal med en kassaposition på cirka 10 miljarder euro, drygt 106 miljarder kronor, och Moderna avslutade kvartalet med en kassa på 19,3 miljarder dollar, cirka 193,4 miljarder kronor det skriver Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pfizers vd: En fjärde booster är nödvändig [Dagens PS]