Pfizer lovar att uppdatera sitt covid 19-vaccin om den nya omicronvarianten är resistent mot företagets nuvarande vaccin. 

ANNONS

Inom 100 dagar räknar vaccintillverkaren Pfizer med att ha uppdaterat sitt covid 19-vaccin mot den nya virusvarianten, om det visar sig att coronavarianten är resistent mot dagens covid-vacciner.

Den så kallade omicronvarianten av covidviruset, som upptäcktes först i Sydafrika, har enligt forskare flera mutationer som gör att det lättare kan undvika antikroppar som utvecklats hos personer som tagit de covid 19-vaccin som står till buds i dag.

Det har också spridit sig till en rad länder, bland annat i Europa, och i Storbritannien bekräftades två av av den nya, mer smittsamma virusvarianten på lördagen.

Svar inom två veckor

Det är ännu oklart om de befintliga vaccin som finns på marknaden biter på den nya virusvarianten, men Pfizer och BioNTech ska ha förberett sig på en sådan här utveckling och Pfizer räknar med att inom två veckor ha svar på om den nya covidvarianten är resistent mot dagens vacciner.

Det säger en talesperson på Pfizer till Reuters.

Även Moderna och Johnson & Johnson uppges arbeta på en plan för om det visar sig att den nya virusvarianten är vaccin-resistent.

ANNONS
ANNONS

Moderna sade på fredagen att man då planerar att testa en boostad vaccinvariant om det befintliga vaccinet är ineffektivt mot omicron.

Läs även: Nya covidvarianten sprider sig i Europa [Dagens PS]