ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Pfizer: 460 miljarder för "målsökande" cancerbolag

Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023
Pfizer
Pfizer kör storköp. (Foto: TT)

Läkemedelsjätten Pfizer köper Seagen för 455 miljarder – ett bolag som ses som pionjärer inom “målsökande” cancermediciner, rapporterar Reuters

ANNONS
ANNONS

Pfizer har köpt en rad läkemedelsbolag under den senaste tiden – nästa i raden att förvärvas av läkemedelsjätten är det  Washington-baserade bioteknikbolaget Seagen.

Dagens PS rapporterade i slutet av februari om rykten på en köpesumma av 30 miljarder dollar – men det blir ännu mer. Pfizers bud är på 43 miljarder dollar, motsvarande 460 miljarder kronor, och Seagen har accepterat.

Pfizer betalar 229 dollar per aktie i Seagen och sker till en premie om 32,7 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Komplexa cancermediciner

Seagen har just nu fyra godkända läkemedel på USA-marknaden, alla fyra är komplexa cancermediciner – immunkonjungat (anti-body conjungates, ADC. Det är en typ av målsökande läkemedel som enligt Reuters fungerar som “målsökande missiler” utformade för en riktad destruktiv effekt mot cancerceller som samtidigt skonar friska celler.

Pfizer förväntar sig årliga intäkter från Seagen-produkter på 10 miljarder dollar 2030. Bolaget har mycket pengar att spendera just nu tack vare storvinster på covid-19-vaccin och piller, däremot ser de intäkterna ut att minska framöver samtidigt som bolaget har en rad patent som löper ut på andra mediciner.

ANNONS
ANNONS

Konkurrenten misslyckades

Pfizer och Seagen kommer behöva godkännande från konkurrensmyndigheter för att genomföra affären, vilket de enligt bolaget väntas få slutet under av 2023 eller början av 2024. Det har rapporterats att den tyska läkemedelsjätten Mercks försök att förra året köpa Seagen föll samman på grund av sådana faktorer, enligt Reuters.

Läs även: Bioarctics alzheimersläkemedel – en miljardaffär  

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här