Ian MacLachlan är pandemihjälten vars vetenskapliga genombrott gjorde coronavaccinet möjligt. Ändå pratas det väldigt lite om forskarens banbrytande bidrag, och han får heller inte betalt en enda krona.

ANNONS

Utan den kanadensiske biokemisten Ian MacLachlans innovativa system skulle Moderna och Pfizer aldrig lyckats ta fram sina vaccin. Men detta är det väldigt få som vet om.

Den komplicerade och 15 år långa historien rymmer flera juridiska strider och svek, som rotar sig i vaccinets natur.

Inte tack vare läkemedelsbolagen 

När Pfizers vaccin var på god väg att färdigställas saknades det bara en sak, ett sätt att säkert överföra dosen till mänskliga celler. För att göra det krävs mikroskopiska fragment vid namn lipider.

“Att bygga en mRNA-molekyl är enkelt”, säger Pfizers vd Albert Bourla till Forbes. “Men att säkerställa att molekylen går in i de mänskliga cellerna och ger dem instruktioner om vad de ska göra är den svårare delen.”

När världen behövde ett sätt för att överföra vaccinet till människan fanns det bara en möjlig strategi – och det handlade inte om någon strategi som utvecklats av Pfizer, Moderna eller BioNTech.

ANNONS
ANNONS

Uppfann den banrytande tekniken

Efter en månader lång undersökning utförd av Forbes har det blivit tydligt att det var MacLachlans metod som ledde till att vaccinet kunde färdigställas. Som chef för två små företag, varav Tekmira Pharmaceuticals, ledde MacLachlan den grupp som upptäckte den banbrytande tekniken.

“Jag öppnar min webbläsare på morgonen och tittar på nyheterna, och 50 procent handlar om vaccinet – det finns överallt – och jag tvivlar inte en sekund på att vaccinerna använder den teknik som vi utvecklat”, säger MacLachlan.

När Forbes har frågat Moderna om saken säger de att de att de inte använder sig av kanadensarens teknik och BioNTech svarar inte på frågan. 

Handlar om stora summor pengar

Fyra år sedan sade Moderna att man använde sitt eget leveranssystem för vaccinet, men efter en undersökning visade det sig att man använde exakt identiska lipider som i MacLachlans uppfinning.

Undersökningen visade samma sak för Pfizer och BioNTech.

Förmodligen kommer ärendet att gå till rättegång, och det handlar om stora summor pengar. Moderna, BioNTech och Pfizer lär sälja vaccin värt 45 miljarder dollar under 2021, men MacLachlan har inte tjänat något alls på sin upptäckt.

ANNONS
ANNONS

”Blandade känslor”

“Jag känner definitivt att jag har bidragit. Men jag har blandade känslor, på grund av hur det karaktäriseras, och att jag känner till teknikens uppkomst”, säger MacLachlan, vars roll i det som kan vara århundradets viktigaste medicinska framsteg nästan helt har raderats av bioteknikindustrin. 

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Därför betalar EU mer för vaccin mot covid-19