Den ekonomiska belastningen av opioidberoendet och överdoser i USA var år 2020 nästan 17 biljoner kronor och kostnaderna kommer troligtvis öka.

ANNONS

En rapport från den amerikanska kongressen, som Reuters tagit del av, visar att överdoskrisen och opioidberoendet i USA, på grund av covid-19-pandemin, kostade nästan 1,5 biljoner dollar, motsvarande nästan 17 biljoner kronor, bara under år 2020.

Under pandemin ökade de opioidrelaterade dödsfallen i USA, inklusive dödsfall orsakade av det kraftfulla syntetiska smärtstillande läkemedlet fentanyl, vilket förvärrade USA:s redan så tragiska och kostsamma opioidkris.

Som ett fullastat jetplan varje dag

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, stod de opioidrelaterade överdoserna som ledde till döden för 75 procent av alla 107 000 drogrelaterade dödsfallen i landet år 2021.

”Det motsvarar en 737:a som störtar varje dag, inga överlevande. Det är ett häpnadsväckande antal dödsfall”, säger David Trone till Reuters. Han sitter i Congressional Joint Economic Committee, JEC, som gav ut rapporten. 

Dödsfallen kommer troligtvis öka

På onsdagen sade kommittén i en rapport att efter att ha använt en metod som CDC-forskare använder och justerat för inflation, fann de att opioidkrisen kostade USA:s ekonomi 1,47 biljoner dollar, drygt 16,5 biljoner kronor, är 2020, vilket är en ökning med 487 miljarder dollar, drygt 5 492 miljarder kronor, sedan 2019.

”JEC värderar alla olika förluster som händer med missbruk. Det finns förlust av produktivitet, folk i arbetsstyrkan, alla medicinska hälsokostnader, bara ett stort antal kostnader”, säger David Trone till Reuters.

I rapporten står det att ökningen av dödliga opioidöverdoser 2021 tyder på att den totala kostnaden sannolikt kommer att fortsätta att öka.

Afroamerikaner drabbas hårdare

I rapporten lyfts även rasmässiga olikheter fram, trots att opioidbruk är vanligare bland vita amerikaner stod svarta amerikaner, som utgör 12,5 procent av USA:s befolkning, för 17 procent av de dödliga opioidöverdoserna i landet år 2020.

Svarta amerikaner har svårare än vita amerikaner att få missbruksbehandling, då de är mindre benägna att ha tillgång till prisvärd vård och receptbelagda läkemedel som kan minska risken för dödliga opioidöverdoser.

ANNONS
ANNONS

På fredagen meddelade USA:s president Joe Biden att 1,5 miljarder dollar, nästan 17 miljarder kronor, ska finansiera tillgång till läkemedel för behandling av opioidöverdoser, sanktioner mot människohandlare och ökad finansiering för brottsbekämpning.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Livsfarligt fentanyl på väg till Europa och Sverige [Dagens PS]