I Sverige har heroin spetsat med den mycket potenta och farliga syntetiska opioiden fentanyl hittats och polis i USA varnar för kommande fentanylexport till Europa.

ANNONS

Droganvändare har, enligt Niklas Eklund vid Stockholms brukarförening, hört av sig och varnat för att heroin spetsat med fentanyl cirkulerar, även andra föreningar i landet har hört av sig om konstigt heroin, det skriver Aftonbladet.

I mitten av 2010-talet låg fentanylrelaterade dödsfall i Sverige på mellan 100 och 150 per år och sedan 2018 har dessa dödsfall minskat. I USA var de fentanylrelaterade dödsfallen cirka 70 000 förra året, enligt uppskattning från USA:s folkhälsomyndighet CDC.

Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen, har nyligen varit på en konferens i USA med representanter från den amerikanska narkotikapolisen, DEA, och FBI. DEA:s huvudbudskap handlade om fentanyl och varningen att det är på väg till Europa.

Lennart Karlsson tar varningen på allvar och menar att det handlar om allt för mycket pengar för drogkartellerna för att de skulle låta bli, det skriver Aftonbladet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Motgiftet kan rädda fler liv om fler får tillgång [Dagens PS]