Dagens PS

Nyligen identifierat virus i Kina tros spridas från djur

Dussintals människor smittade med det nyligen identifierade viruset LayV har identifierats i Kina, forskare tror att fåglars näbbar kan vare en reservoar för viruset
Dussintals människor smittade med det nyligen identifierade viruset LayV har identifierats i Kina, forskare tror att fåglars näbbar kan vare en reservoar för viruset. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 aug. 2022Publicerad: 10 aug. 2022

Ett nyligen identifierat virus, som tros spridas från djur till människa, orsakar aptitlöshet, feber, hosta, muskelvärk och utmattning.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Kina har dussintals fall smittade med det nyligen identifierade viruset langya henipavirus, LayV, identifierats och forskare har börjat spåra viruset. Det spårades första gången 2018, men identifierades formellt av forskare förra veckan, det rapporterar The Guardian.

Enligt forskare har viruset troligtvis överförts till människor från djur och nu övervakas spridningen av viruset av Taiwans hälsomyndighet. När forskare testade vilda djur fann de LayV viralt RNA i en fjärdedel av 262 testade näbbar, något som tyder på att näbbar kan vara en reservoar för viruset.

Fanns även hos hundar och getter

Forskarna upptäckte även viruset hos 5 procent av testade hundar och hos 2 procent av testade tamgetter. Förra veckan publicerade forskare från Kina, Singapore och Australien en beskrivning av inledande undersökningar av viruset i New England Journal of Medicine.

Hos människor orsakar LayV-viruset symptom som aptitlöshet, feber, hosta, muskelvärk och utmattning. Enligt forskarna hade alla patienter med rapporterad LayV-smitta feber. Hos 26 av 35 försökspersoner var LayV den enda potentiella patogen som hittades vilket tyder på att den orsakade febersjukdomen.

Inga dödsfall har rapporterats

Hittils har inga dödsfall på grund av LayV rapporterats och en av medförfattarna till den vetenskapliga artikeln i New England Journal of Medicine, professor Wang Linfa vid Duke-NUS Medical School, har berättat för Global Times att inga av LavV-fallen hittills varit allvarliga eller orsakat död samt att det inte finns någon anledning till panik.

Enligt forskarna är det fortfarande oklart om viruset kan smitta mellan människor, de flesta av de 35 undersökta personerna med smittan var bönder, en del var fabriksarbetare.

ANNONS

Forskarna fann att kontaktspårning av 9 patienter med 15 familjemedlemmar de hade nära kontakt med inte avslöjade någon LayV-överföring vid nära kontakt, men forskarna menar att deras testunderlag är för litet för att kunna avgöra om viruset kan smitta från människa till människa.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Klimatkrisen kan driva på spridningen av virus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS