Nya fynd: Människoart begravde sina döda långt före homo sapiens

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
homo naledi
En rekonstruktion av Homo naledis huvud, vars hjärna är en tredjedel av homo sapiens. (Foto: National Geographic)

Fynd i Sydafrika visar att människoarten homo naledi begravde sina döda långt före homo sapiens, och dessutom har forskarna hittat tidiga ristningar i grottsystemen.

ANNONS
ANNONS

De första fynden av människoarten homo naledi, som hade en hjärna som var runt en tredjedel av en människas, gjordes redan för tio år sedan i de sydafrikanska grottsystemen.

Tidiga begravningsplatser

Rising Star-grottorna har väldigt trånga ingångar som är ytterst svåra att ta sig igenom, och det är först nu som forskare har upptäckt begravningsplatser av både vuxna och barn från homo naledi, lagda i fosterställning och sedan täckta med jord, berättar CNN.

Det rör sig alltså om betydligt tidigare begravningsplatser än för homo sapiens, där det skiljer runt 100 000 år. När forskarna undersökte Rising Star-grottorna fann de även inristningar på grottväggarna, som även de har visat sig vara betydligt äldre än för både homo sapiens och neandertalare. Grottristningarna uppges vara runt 241 000 till 335 000 år gamla, och om människoarten levde samtidigt som tidiga människor så hade den isåfall betydligt tidigare vanor.

“Dessa nya fynd tyder på avsiktliga begravningar, användning av symboler och meningsskapande aktiviteter av homo naledi”, säger Lee Berger, en av forskarna bakom fynden.

ANNONS
ANNONS

Människoart ligger före människor

De nya fynden visar att en människoart med betydligt mindre hjärnor alltså isåfall ligger steget före vår egen människoart när det gäller saker som att begrava sina döda. Det skulle innebära att människor inte är unika i utvecklingen av att begrava sina döda och homo sapiens kanske “inte ens har uppfunnit sådana beteenden.”

Vidare är forskarna säkra på att grottristningarna faktiskt kommer från homo naledi eftersom det inte finns några bevis på att homo sapiens har befunnit sig i Rising Star-grottorna.

Nu fortsätter forskningen kring homo naledi för att bland annat ta reda på hur gammal människoarten faktiskt är.

Läs även: Fördelen som gjorde oss överlägsna neandertalarna

Läs även: Forskare: Nu har vi lösning mot kronisk smärta

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS