Flera fall av den nya och mer smittsamma covidvarianten har under lördagen upptäckts runt om i Europa , rapporterar CNBC.

ANNONS

Omicronvarianten av covidviruset sprider sig nu till en rad länder i Europa, däribland i Storbritannien, Tyskland och Italien.

Även Belgien rapporterar om nyupptäckta fall av covidvarianten, liksom Israel och Hongkong.

Detta sker alltså bara några dagar efter att det mer aggressiva covidviruset upptäckts i Sydafrika.

I Storbritannien har kravet på att bära mask nu skärpts, och landet har även utökat kravet på covidtester av ankommande flygpassagerare.

I USA uppger läkaren Anthony Fauci, den amerikanska regeringens främsta expert på infektionssjukdomar, att han inte skulle bli förvånad om den nya, mer smittsamma virusvarianten redan finns även i USA.

ANNONS
ANNONS

Denna variant av covid är enligt experter mer resistent mot det skydd som vacciner erbjuder. Det väcker oro i världen för fortsatta nedstängningar och andra restriktioner.

Reserestriktioner i en rad länder

Enligt CNBC har en rad länder redan infört reserestriktioner mot länder i södra Afrika.

I Storbritannien, som upptäckt två fall av det nya covidviruset, har premiärminister Boris Johnson uttalat att är nödvändigt att vidta ”riktade försiktighetsåtgärder” för att få stopp på spridningen.

Förutom tvingande tester för resenärer till Storbritannien gäller karantän till dess att provsvaren är klara. Den som testas positivt isoleras i karantän i tio dagar, oavsett om man tidigare är vaccinerad mot covid eller inte.

VG.no rapporterar om att 13 av 61 passagerare på ett flygplan från Nederländerna var smittade med omicronvarianten, dock uppges ingen ha varit allvarligt sjuk.

ANNONS
ANNONS

Australien, Brasilien, Kanada, EU, Iran, Japan, Thailand och USA har de senaste dagarna infört restriktioner mot olika länder i södra Afrika.

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat länder att inte överreagera innan den nya varianten av covid studerats mer grundligt.

Läs även: WHO varnar för ny covidvariant i Sydafrika [Dagens PS]