En ny WHO-rapport visar att 17 miljoner människor fick långtidscovid i Europa under två första åren under pandemin. Kvinnor löpte dubbel så stor risk att få postcovid som män, visar rapporten. 

ANNONS

Det är WHO som ligger bakom den nya rapporten som släpptes på tisdagen, uppger CNBC.

Där står det klart att mellan 10 och 20 procent av alla européer som fick covid-19 under de 2 första åren även fick långtidscovid, som varade i minst tre månader, med symtom som till exempel kronisk trötthet och andfåddhet.

Värre för kvinnor

Totalt handlar det om 17 miljoner människor i Europa där läget såg betydligt värre ut för kvinnor – som drabbades dubbelt så ofta som män – och bland allvarliga fall som ledde till sjukhusvistelse visade sig en av tre kvinnor utveckla långvariga symtom.

Även den mentala hälsan kan påverkas hos de drabbade och även om de flesta återhämtar sig fullt ut så visar den nya rapporten att det bör investeras i långtidscovid, menar Hans Kluge, WHO:s regionchef för Europa.

”Miljoner människor i vår region lider av försvagande symtom många månader efter deras första covid-19-infektion,” säger han och uppmanar regeringar och deras läkemedelspartners att samarbeta i att ”hitta lösningar baserade på forskning och bevis.”

Steg med 300 procent i fjol

Förra året steg fallen av långtidscovid med över 300 procent jämfört med året före.

Över hela världen beräknas 145 miljoner människor ha utvecklat postcovid under de senaste 2 åren, enligt IHME-data. Det är viktiga siffror för att kunna hjälpa människor med rehabilitering, menar direktören för IHME, Christopher Murray.

ANNONS
ANNONS

”Att veta hur många människor som påverkas och hur länge är viktigt för hälso- och sjukvårdssystem och statliga myndigheter att utveckla rehabiliterings- och stödtjänster,” säger han.

Läs även: Allvarlig covid-19 kopplas till ångest och depression [Dagens PS]