Forskare i USA har kunnat se hur bröstcancer i ett tidigt stadium oupptäckt sprider sig till andra organ i kroppen, något som flera år senare kan orsaka dödlig metastaserande cancer.

ANNONS

Innan en bröstcancertumör ens upptäcks kan celler som ännu inte är elakartade sprida sig till andra organ och ligga vilande utan att föröka sig, det visar ny forskning, rapporterar CNBC.

Den nya forskningen har publicerats i tidskriften Cancer Research och leds av professor Maria Soledad Sosa vid Mount Sinais Tisch Cancer Institute i New York City.

Kan spridas innan den upptäcks

Vanligtvis hindrar genen NR2F1 dessa pre-maligna celler från att sprida sig i kroppen, men forskarteamet fann att cencergenen HER2 undertrycker NR2F1-genen vilket gör att de precancerogena cellerna kan sprida sig till andra organ i kroppen och där bli cencerogena.

”Bevis tyder på att även innan en primär tumör kan upptäckas kan du ha celler som sprids även till sekundära organ och de kan så småningom också bilda metastaser,” säger Maria Soledad Sosa till CNBC.

Påverka hur kvinnor diagnosticeras

Vanliga platser i kroppen där bröstcancer kan bilda metastaser eller spridas är lungorna, benen och hjärnan. Enligt Maria Soledad Sosa kan kunskapen om hur premaligna celler sprids i kroppen hjälpa till att avgöra vilka kvinnor som löper högre risk att drabbas av bröstcancer. Om en patient har låga nivåer av genen NR2F1 kan det vara ett tecken på att vilande cancerceller sprids i kroppen.

Det forskarna funnit i studien kan komma att påverka hur kvinnor diagnisticeras med DCIS, en abnormal celltillväxt i bröstmjölkkanalens slemhinna som är ett slags förstadium till bröstcancer. Traditionellt sett anses inte DCIS vara invasiv, men den nya forskningen utmanar nu den uppfattningen.

Forskarna drog slutsatsen att klassificeringen av DCIS som icke invasiv bör omprövas.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny cancerbehandling använder cellernas egna avfallshantering [Dagens PS]