Dagens PS

Ny behandling av svårbehandlat B-cellslymfom godkänd i EU

B-cellslymfom
EU-kommissionen har godkänt tafasitamab i kombination med lenalidomid för behandling av vuxna med svårbehandlat B-cellslymfom. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 aug. 2021Publicerad: 27 aug. 2021

EU-kommissionen har godkänt tafasitamab i kombination med lenalidomid för behandling av vuxna med svårbehandlat B-cellslymfom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Diffust storcelligt B-cellslymfom, DLBCL, är en elakartad tumörsjukdom som utgår från immunsystemets vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter, det är en aggressiv form av lymfom, det vill säga tumörsjukdomar som utgår från lymfsystemet. Sjukdomen har kort överlevnad om den lämnas obehandlad.

I Sverige diagnosticeras varje år ungefär 220 patienter med återfall eller svårbehandlad DLBCL. Forskningssubstansen tafasitamab är en antikropp som är riktad mot antigenet CD19 som finns i stora mängder på ytan av B-lymfocyter.

Godkänt för behandling av vuxna

CD19 förstärker signalerna från B-lymfocyternas receptorer och tafasitamab har i huvudsak utvecklats för behandling av patienter med svårbehandlat diffust storcelligt B-cellslymfom som inte är lämpade för kemoterapi i högdos med påföljande stamcellstransplantation eller för behandling av återfall i sjukdomen.

EU-kommissionen har nu godkänt tafasitamab i kombination med lenalidomid för behandling av vuxna med svårbehandlat B-cellslymfom. I EU kommer läkemedelssunstyansen förskrivas under varumärkesnamnet Minjuvi.

Den godkända behandlingen avser vuxna patienter som får återfall eller som inte svarar på initial behandling och för vilka autolog stamcellstransplantation inte lämpar sig. Det motsvarar cirka 30–40 procent av patienterna med DLBCL.

Glädjande för svenska patienter

“Det är mycket glädjande att patienter i Sverige nu kommer att kunna ta del av denna nya behandlingsstrategi. I Europa har det tidigare funnits begränsade möjligheter till behandling för dessa svårt sjuka patienter som har dålig prognos. Varje år diagnostiseras omkring 16 000 patienter i Europa, varav cirka 220 i Sverige, med svårbehandlat B-cellslymfom som nu genom EU-kommissionens beslut får nya möjligheter, säger Johan Hultén, medicinsk direktör på Incyte Biosciences Nordic AB i ett pressmeddelande.

Det globala biofarmaceutiska bolaget Incyte fokuserar på att hitta lösningar för allvarliga ouppfyllda medicinska behov. 

ANNONS

Fokusera på att ge tillgång till medicinen

”Människor som lever med återfall eller svårbehandlad DLBCL i EU har historiskt sett haft begränsade behandlingsalternativ och en dålig prognos. Men med EU:s godkännande av Minjuvi har kvalificerade patienter nu ett nytt och välbehövligt behandlingsalternativ”, säger Hervé Hoppenot, vd på Incyte i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att Incyte nu kommer att fokusera sina ansträngningar på att arbeta med enskilda länder i Europa för att ge människor tillgång till den nya behandlingen.

Läs mer: Tilläggsbehandling mot cancer i matstrupen godkänd i EU

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS