Den neurologiska sjukdomen ALS leder till förlamning och förloppet kan gå snabbt, men Försäkringskassans handläggningstider är långa. Nu ska alla drabbade få beslut om assistans inom 45 dagar.

ANNONS

I somras visade en granskning i Svenska Dagbladet att ALS-drabbade kan bli tvungna att flytta till korttidsboende eller hospice innan de får rätt till assistans eftersom Försäkringskassans handläggningstider är så långa, det skriver TT i SvD.

Handläggning ska ta högst 45 dagar

”Det har hela tiden varit en kapplöpning mot tiden. Försäkringskassan tar hänsyn till hur funktionsnedsättningen är vid ansökningstillfället, men när patienterna väl fått beslutet har de blivit så oändligt mycket sjukare så det har ändå inte kunnat hjälpa dem”, säger Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck till SvD.

Försäkringskassan inför nu en ny hantering där personer med ALS ska prioriteras och målet är att handläggningstiden inte ska överskrida 45 dagar.

Handläggningstiden för ALS-sjuka kan i dag vara upp till 100 dagar. Nu ska både nya ansökningar från ALS-drabbade och ansökningar om fler timmar få förtur, det skriver TT i SvD.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hockeylegendaren Börje Salming död – blev 71 år [Dagens PS]