Dagens PS

Nu ökar spridningen av covid-19 igen i Sverige

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid gårdagens pressträff där socialministern berättade att Socialstyrelsen åter fått i uppdrag att samla in statistik över antal sjukhusinläggningar på grund av covid-19
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid gårdagens pressträff där socialministern berättade att Socialstyrelsen åter fått i uppdrag att samla in statistik över antal sjukhusinläggningar på grund av covid-19. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2022Publicerad: 08 juli 2022

Trots att vi är mitt i sommaren ökar spridningen av covid-19 igen. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att samla in statistik över antal sjukhusinläggningar på grund av smittan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittspridningen av covid-19 har ökat med 30–40 procent under de senaste veckorna. Vid en pressträff sade socialminister Lena Hallengren (S) att en likande utveckling redan har inträffat i flera andra länder och att de ligger några veckor framför Sverige i smittspridning, varför vi troligtvis kan vänta oss fler fall under sommaren, samt en viss ökad belastning på vården.

“Men vi ser inte framför oss en sån påverkan som vi har sett tidigare under pandemin, jag vill verkligen betona det”, sade Lena Hallengren vid pressträffen”, som sändes i SVT.

Vill följa belastningen på vården

Hon berättade att regeringen åter ger Socialstyrelsen i uppdrag att löpande samla in statistik över antalet covidpatienter på intensivvårdsavdelningar och andra sjukhusavdelningar.

“Regeringen vill helt enkelt säkra möjligheten att följa belastningen på vården, både för regeringens del och för berörda myndigheter. Det är förstås tråkigt att vi behöver ge det här uppdraget, men det är samtidigt viktigt att ha överblick som krävs, särskilt med tanke på det ansträngda läge som just nu råder på flera sjukhus”, sade hon vid pressträffen.

Läget är inte allvarligt

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, sade vid pressträffen att smittspridningen i Sverige har ökat under de senaste veckorna, men från väldigt låga nivåer och att läget för befolkningen i stort inte är allvarligt.

“Vi kommer inte införa några nya åtgärder eller rekommendationer utöver de som redan finns”, sade hon vid pressträffen.

ANNONS

Viktigt följa rekommendationer

Folkhälsomyndigheten vill att informationen om ökningen i smittspridning når fram till allmänheten eftersom det är viktigt att alla är medvetna om situationen och följer de rekommendationer som finns.

De tidigare två somrarna under pandemin har smittspridningen inte ökat, varför Folkhälsomyndigheten tycker att det är anmärkningsvärt att smittspridningen nu ökar mitt i sommaren.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Pandemin är långt ifrån över – covid ökar i 110 länder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS