Dagens PS

Nu ingår Norge i Life Science-nätverket EIT Health

Life Science-nätverket EIT Health
Det norska universitetet för vetenskap och teknik, NTNU, går med i Life Science-nätverket EIT Health med Norway Health Tech som strategisk partner. (Foto: EIT Health Scandinavia)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2021Publicerad: 13 sep. 2021

EIT Health Scandinavia är en del av ett av världens största Life Science-initiativ och nu utökas nätverket och omfattar även Norge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EIT Health består av drygt 140 olika partners inom hälso- och sjukvården i Europa. Det är både stora kommersiella företag som offentliga organisationer som universitet och sjukvårdsregioner som är partners. EIT Health Scandinavia är en del av nätverket och nu blir det norska universitetet för vetenskap och teknik, NTNU, associerad partner.

NTNU går med i Life Science-nätverket EIT Health med Norway Health Tech, NHT, som strategisk partner. Med fokus på hälsoteknik och innovation är NHT ett kompetenscentrum inom hälsoteknik och en klusterorganisation med cirka 280 företag, sjukhus samt kunskaps- och forskningsinstitutioner.

Starkt tillskott till nätverket

“NTNU i kombination med Norway Health Tech är ett starkt tillskott till EIT Health-nätverket, med imponerande forskning, inklusive nobelpristagare inom fysiologi eller medicin och nya innovationer såsom testmetoder för COVID-19,” säger Erik Forsberg, vd för EIT Health Scandinavia i ett pressmeddelande.

Forskare vid NTNU utvecklade under pandemin en ny testmetod för covid-19. I Norge blev testet ett viktigt verktyg för att ha kontroll över viruset. Nu används testet internationellt.

Har gemensamma ambitioner

“Vi är mycket glada över att nu ingå i EIT Health-nätverket och samarbeta med internationella partners som delar våra gemensamma ambitioner att öka antalet innovationer, kommersialiseringar och nystartade företag inom akademin så att vi kan förstärka hållbara tjänster inom sjukvården. Att bidra till en bättre hälsa och sjukvård stämmer väl överens med NTNU:s vision; kunskap för en bättre värld”, säger Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor för innovation vid NTNU och professor i medicinsk teknik i pressmeddelandet.

NTNU kommer genom samarbetet med Norway Helth Tech engagera hela det norska ekosystemet inom hälsa och sjukvård.

ANNONS

“EIT Health ger våra medlemsföretag unika möjligheter att skala upp och nå nya marknader och vi är glada över att få vara en del av denna ambition. Som ett av de största Life Science-initiativen i världen är EIT Health ett ekosystem utan motstycke, en perfekt styrmotor för att överföra innovation till sjukvården. Detta förstärks ytterligare av samarbetet med NTNU, en perfekt matchning mellan industri och akademi, säger Lena Nymo Helli, vd för Norway Health Tech i pressmeddelandet.

Läs mer: De techbolag som växer mest i Sverige – hälsa dominerar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS