Dagens PS

Nätläkare fuskade med ADHD-medicin – vd åtalas

Två adderall-piller.
Ett stort läkemedels- och marknadsföringsbedrägeri har uppdagats i USA och nu åtalas två av företagsledarna. (Foto: Jenny Kane / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

En amerikansk företagsledare har arresterats för att ha drivit ett bedrägeri på över 100 miljoner dollar, drygt 1 miljard svenska kronor. Hon är även misstänkt för olaglig distribution av enorma mängder receptbelagd ADHD-medicin.

ANNONS
ANNONS

USA:s justitieminister Merrick Garland uppgav att vd:n för amerikanska Done Global, Ruthia He, konspirerade med bolagets kliniska chef, David Brody, för att tillhandahålla enkel tillgång till Adderall en ADHD-medicin, utan legitimt medicinskt syfte, skriver BBC.

De utnyttjade ett tillfälligt regelverk som upprättades under Covid-pandemin.

Olaglig distribution av ADHD-medicin

Done Global, en start-up baserad i San Francisco, blev populär under pandemin som en metod för att få tag på ADHD-medicinen Adderall på nätet genom att betala en abonnemangsavgift. Nu är de båda företagsledarna åtalade grova brott och riskerar upp till 20 års fängelse om de finns skyldiga. Åtalen sammanfaller med en nationell brist på Adderall, ett läkemedel som hjälper mot vissa symptom av ADHD.

Paret anklagas för att ha spenderat miljoner dollar på vilseledande reklam i sociala medier. Justitiedepartementets uppger att detta är det första åtalet för olaglig distribution av droger relaterad till digitala läkare.

Vad gick det misstänkta bedrägeriet ut på?

En del av det påstådda bedrägeriet inkluderade att höja abonnemangsavgiften för att öka bolagets värde och berika sig själva. De anklagas också för att ha begränsat information till de som förskriver mediciner och instruerat dem att skriva ut mediciner även när patienter inte kvalificerade medicinskt.

De anklagas dessutom för att ha bedragit statliga sjukvårdsprogram som Medicare och Medicaid på minst 14 miljoner dollar (cirka 160 miljoner kronor) och för att ha försökt förhindra rättvisan genom att radera dokument och e-post.

ANNONS

Läs även: Forskare dissar solskyddskräm: “Saknas vetenskaplig grund”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS